Lyserød: Den økonomiske politik får et borgerligt skær under Helle Thorning-Schmidt

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Danmark har fået en ny regering. En rød regering. Og den skal føre rød politik. Eller...

Særligt Helle Thorning-Schmidt har nemlig måttet sande, at magten har været vigtigere end valgløfterne på en lang række områder. For selvom alle partier har sat mange og kraftige fingeraftryk på det over 100 sider lange regeringsgrundlag, så er det kendetegnet af afgørende og omfattende kompromiser. På særligt den økonomiske politik.

Det fortæller politisk kommentator Peter Goll fra kommunikationsvirksomheden Geelmuyden.Kiese.

LØBER HELLE THORNING-SCHMIDT FRA FOR MANGE VALGLØFTER? DELTAG I DEBATTEN UNDERARTIKLEN?

SE LISTEN: HER ER HELLES BRUDTE LØFTER


- Alle partier har fået sejre igennem med dette regeringsgrundlag. Og overordnet må vi sige, at det er en sejr, at det i det hele taget bliver til noget, at Helle Thorning-Schmidt samler tropperne. Men De Radikale får nogle afgørende sejre på særligt den økonomiske politik.

Og det er store mærkesager for dem, at millionærskatten ikke bliver til noget, at bankskatten ikke bliver indført, og at skatten på arbejde skal ned på et tidspunkt.

Enderne mødes

Peter Goll vurderer dog fortsat, at Helle Thorning-Schmidt får klart mest ud af regeringsgrundlaget ’da det i det hele taget er lykkedes hende at få enderne til at mødes.’

Og den noget ’lyseblå’ politik med droppet millionærskat, lavere skat på arbejde og sløjfet bankskat går ikke ubemærket hen hos den tidligere radikale partibladsredaktør Bjarke Larsen:

- Efter 10 år med en socialdemokratisk regering, der kaldte sig selv borgerlig, har vi nu fået en borgerlig regering, der kalder sig selv socialdemokratisk, lyder det fra eks-redaktøren.

Heller ikke den nye regerings støtteparti, Enhedslisten, er ubetinget tilfreds med regeringsgrundlaget.

Johanne Schmidt-Nielsen bemærkede således søndag, at der var ’langt mere borgerlig politik’, end man kunne ønske sig i den nye plan.

- Der er elementer, vi genkender, og så er der helt sikkert også ting, som vi ikke er glade for, som hun sagde efter et møde med Helle Thorning-Schmidt.

Stærk beskydning

Selvom Villy Søvndal har været under stærk beskydning i bl.a. SFs eget bagland de seneste dage for at give køb på mærkesag efter mærkesag, så har den nye udenrigsminister alligevel fået sat et stort fedt fingeraftryk på regeringsgrundlaget.

- SF får faktisk en del igennem. Mere end vi regnede med.

Regeringsgrundlag bliver præsenteret i dag kl. 10.30.

Løber Helle Thorning-Schmidt fra for mange valgeløfter?

Deltag i debatten under artiklen. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. tirsdag.