Efter flere års heftig debat om, hvor det danske atomaffald skal opbevares, er flere partier nu rede til at placere affaldet på et såkaldt mellemlager i Risø.

Efter i årevis at have diskuteret, hvor Danmarks atomaffald bør placeres, åbner flere partier nu for at lade affaldet blive på halvøen Risø ved Roskilde. Det skriver Jyllands-Posten.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti ønsker, at man etablerer et såkaldt mellemlager, hvor affaldet kan placeres i op til 100 år. Hidtil har politikerne talt om at anlægge et slutdepot, hvor atomaffaldet graves ned i jorden og opbevares i 300 år.

»Kritikken fra myndighederne i lande, der har stor erfaring med atomaffald, er voldsom, og så skal man være arrogant for at holde fast i et slutdepot,« siger miljøordfører Per Clausen (Ø) til Jyllands-Posten.

Han peger på, at det mest oplagte er at lade affaldet blive i Risø, hvis det kan lade sig gøre. Tilsvarende toner lyder fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF).

De Radikale og SF er positive i forhold til et mellemlager, mens Venstre og Socialdemokraterne afventer flere rapporter, der skal belyse de tre løsninger, som findes. De tre muligheder er et slutdepot i en af de fem kommuner, som tidligere er udpeget til at kunne opbevare affaldet, at eksportere affaldet eller et mellemlager.

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde (V), siger til Jyllands-Posten:

»Det er vigtigt at understrege, at Folketinget ikke har besluttet at etablere et slutdepot. Venstre har netop været bannerfører for, at andre løsninger også skal undersøges. Hvis det var muligt at eksportere affaldet, skulle vi gøre det, men der er ingen garanti for, at det kan lade sig gøre, og derfor skal vi også overveje et mellemlager som det, de har i Holland.«