Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne rammes nu af en chok-meningsmåling, der lander som en bombe i partiet midt i skatteforhandlingerne og kun 20 arbejdsdage før sommerferien.

Mange dårlige meningsmålinger har plaget regeringen siden den tiltrådte, men denne måling er så ekstremt dårlig, at den markerer et historisk lavpunkt for det gamle arbejderparti.

Nedturen for Thorning er langt værre end den, Poul Nyrup Rasmussen oplevede, da han i 1999 forringede efterlønnen og blev straffet med en måling på 17,7 pct. Dagens måling er den i særklasse dårligste for partiet, siden analyseinstituttet Megafon begyndte at lave meningsmålinger. Det er simpelthen den ringeste tilslutning til Socialdemokraterne siden 1898.

Kun 16,9 pct. kan Socialdemokraterne hale sig op på i målingen, der er lavet af Megafon for TV2 og Politiken. Det betyder, at omkring 280.000 vælgere er flygtet fra partiet siden valget. Målingen er lavet efter, at regeringens udspil til en skattereform blev kendt.

Venstre brager stadig frem og er nu dobbelt så store som S: De går frem til 34,0 pct. Også Enhedslisten brager frem. De er nu dobbelt så store som SF og det er lige før de begynder at nærme sig Socialdemokraterne. Enhedslisten ligger på 11,3 pct. Faktisk er de tre regeringspartier de eneste, der går tilbage. Alle andre partier går frem, selv de Konservative. 

- Det er en meget dårlig måling for os og meget alvorligt. Og det er frygtelig ærgerligt, for vi synes jo, at vi gør det bedste for at få landet ud af krisen, bl.a. med den skattereform, vi er i fuld gang med at forhandle lige nu. Jeg kan ikke forklare, hvorfor vælgerne bedømmer os så dårligt lige netop nu. Men der er ikke andet at gøre end at knokle, og så håbe at vælgerne vender tilbage, når de anerkender vores resultater, siger partiets politiske ordfører Magnus Heunicke.

TV2s politiske kommentator Henrik Qvortrup mener, at målingen viser, at statsminister Helle Thorning-Schmidts person udgør et problem for vælgerne:

- Der var jo en Gallup-måling onsdag, der viste, at vælgerne generelt tager rimeligt godt imod skatteudspillet. Når Socialdemokraterne så samtidig får en så voldsom historisk nedtur, så siger vælgerne, at de måske ikke har så meget imod politikken, men at de ikke har tillid til Helle Thorning-Schmidt. Hun er simpelthen for belastet af løftebrud og snyd og bedrag.

- Venstre har derimod dygtigt sat sig på dagsordenen i denne uge, som egentlig skulle have været regeringens, og givet det indtryk, at det nok ikke er reelle skattelettelser, regeringen kommer med, men bare penge, der bliver flyttet fra den ene lomme til den anden, siger Henrik Qvortrup.