Stik modsat regeringens analyse har Sverige fået tilstrømningen til landet under kontrol efter indførsel af grænsekontrol.

Den svenske regering har med grænsekontrol og snarlig id-kontrol af flygtninge og immigranter sat den danske regerings løfte om færre asylansøgere under et massivt pres.

Hidtil har Danmark hovedsageligt fungeret som transitland for flygtninge, der ville til Sverige.

Men siden Sverige indførte midlertidig grænsekontrol den 12. november, er det ugentlige antal af asylansøgere i Sverige faldet med to tredjedele, mens de seneste danske asyltal viser stigninger.

Læs også: Chokerede flygtninge fryser i teltlejr: 'Vi troede, Danmark var et rigt land'

I midten af november kom der ugentligt 10.500 asylansøgere til Sverige.

De seneste tal fra de svenske migrationsmyndigheder, Migrationsverket, viser, at der i løbet af syv dage er kommet 3.318 asylansøgere til Sverige.

Et dramatisk fald som bliver bekræftet, da BT fredag tog til den første svenske station, Hyllie, på den anden side af Øresund for at overvære den omdiskuterede grænsekontrol.

Her stod ca. 30 svenske politifolk klar til at tjekke pas og id på alle i de tog, der kom fra Danmark.

»For tre uger siden oplevede vi, at antallet af asylansøgere gik ned, og især i løbet af de sidste ti dage har vi oplevet, at tallet er faldet,« siger Åse Jansson, der er gruppechef ved det svenske grænsepoliti.

I indførte grænsekontrollen for ca. fire uger siden (12. november red.). Er det din fornemmelse, at den er årsagen til faldet?

»Ja, det er min personlige vurdering.«

Sverige indfører kl 12.00 torsdag d. 12.11.2015 en midlertidig grænsekontrol, ved den danske og tyske grænse, de næste 10 dage frem. Her er vi på Hyllie station, hvor det svenske politi er mødt talstærkt op for at kontrollere pas. Flygtninge uden gyldige papirer skal søge asyl i sverige, ellers bliver de sendt tilbage til Danmark. Politiet går igennem toget for at tjekke for flygtninge.
Sverige indfører kl 12.00 torsdag d. 12.11.2015 en midlertidig grænsekontrol, ved den danske og tyske grænse, de næste 10 dage frem. Her er vi på Hyllie station, hvor det svenske politi er mødt talstærkt op for at kontrollere pas. Flygtninge uden gyldige papirer skal søge asyl i sverige, ellers bliver de sendt tilbage til Danmark. Politiet går igennem toget for at tjekke for flygtninge. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

På trods af grænsekontrollen kan asylansøgere, der bliver standset af det svenske politi, godt søge asyl i Sverige. Det nye er, at grænsekontrollen forhindrer asylansøgere i at rejse videre til f.eks. Norge eller Finland. Kort sagt kan ansøgerne enten vælge at søge asyl i Sverige eller tage toget tilbage til Danmark.

Og sidstnævnte mulighed ser Åse Jansson flere og flere, der vælger.

»Antallet, vi sender tilbage til Danmark, er stigende. I dag har vi sendt mellem 20 og 50 asylansøgere tilbage,« siger hun til BT.

Billedet, der nu viser sig i Sverige, er stik modsat den analyse, regeringen foretog, da den, trods kritik af bl.a. Dansk Folkeparti, afviste at følge det svenske tiltag med en dansk grænsekontrol.

»Det kan meget vel føre til, at Sverige får flere og ikke færre asylansøgere,« lød analysen dengang fra den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), til Ritzau.

Det svenske politi var massivt til stede på Hyllie Station i Sverige, da alle fik tjekket pas og id på togene fra Danmark. Dem der ønsker det, kan søge asyl i Sverige, mens resten bliver sendt med toget tilbage til Danmark. 
 Foto: Mathias Bojesen.
Det svenske politi var massivt til stede på Hyllie Station i Sverige, da alle fik tjekket pas og id på togene fra Danmark. Dem der ønsker det, kan søge asyl i Sverige, mens resten bliver sendt med toget tilbage til Danmark. Foto: Mathias Bojesen. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

Og mere problematisk for statsministeren, der brugte valgkampen til at love danskerne færre asylansøgere, er tendensen omvendt i Danmark – selv om tilstrømningen til Sverige stadig er større i nominelle tal.

Asyltallet stiger. Rekorden fra oktober på 3.646 asylansøgninger blev ifølge Jyllands-Posten overgået i november, hvor 4.500 ifølge avisen skulle have søgt om asyl. De specifikke tal er endnu ikke offentliggjort.

»Det viser, at regeringen desværre stadigvæk kommer halsende efter udviklingen, selv om den gerne vil give det indtryk, at den er på forkant,« lyder kritikken fra Martin Henriksen, der er udlændingeordfører i Dansk Folkeparti.

Ifølge postdoc Martin Lmberg-Pedersen fra Centre for Advanced Migration Studies på Københavns Universitet kan nyheden om svensk id-kontrol have haft en afskrækkende virkning på nogle asylansøgere.

»Den svenske regeringen har begrundet grænsekontrollen med, at der skulle komme flere asylansøgere til andre lande end Sverige. Så der er ingen tvivl om, at man fra svensk side har håbet, at den også ville have den effekt,« siger Martin Lemberg-Pedersen.

Han påpeger dog, at det er svært at isolere enkelte årsager til faldet, idet det også kan være sæsonbestemt, da der typisk kommer færre asylansøgere om vinteren, eller skyldes nyheden om svenske modtageforhold, hvor folk måtte overnatte uden tag over hovedet.

»Kontrollen ser ud til at have en effekt i forhold til de flygtninge med familie i Norge og Finland. Som nu må tilbage til Danmark. Derfor er det også vigtigt, at der bliver talt sammen de to lande imellem og etableret det samarbejde, der pt nu mangler,« siger han.

En gruppe drenge fra Afghanistan ønskede ikke at søge asyl i Sverige og ville derfor tilbage til Danmark, da de fredag blev standset af det svenske grænsekorps. Men da der var tale om mindreårige, fik de, modsat normal praksis, ikke lov til at rejse tilbage, men blev i stedet en sag for de svenske socialmyndigheder. 
 Foto: Mathias Bojesen.
En gruppe drenge fra Afghanistan ønskede ikke at søge asyl i Sverige og ville derfor tilbage til Danmark, da de fredag blev standset af det svenske grænsekorps. Men da der var tale om mindreårige, fik de, modsat normal praksis, ikke lov til at rejse tilbage, men blev i stedet en sag for de svenske socialmyndigheder. Foto: Mathias Bojesen. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fastholdt i går, at en dansk grænsekontrol vil give flere asylansøgere. Det skete, da han orienterede Folketingets partier om situationen i Sverige, der fra den 4. januar vil skærpe grænsekontrollen ved at pålægge selskaber bag bus-, tog,- og færgedrift at tjekke passagerers id, inden de når til Sverige.

»Vi er klar til at rykke, hvis det er nødvendigt,« sagde statsministeren bl.a. ifølge DR.