Udenrigsministeren er i Kina for at tale handel og kultur. Også det følsomme emne om menneskerettigheder kommer på bordet, uden at ministeren ligefrem vil »råbe« ad sin kinesiske kollega.

Åbning af et dansk-kinesisk kulturcenter, dansk bidrag til en kinesisk-ledet udviklingsbank og så den varme kartoffel - de kinesiske menneskerettigheder.

Det er noget af det, der er på programmet for udenrigsminister Kristian Jensen (V), der søndag indleder et besøg i Kina.

Kristian Jensen skal blandt andet deltage ved åbningen af et dansk-kinesisk kulturcenter, som skal være udstillingsvindue for dansk kultur og danske værdier. Men der bliver også plads til at tage det følsomme emne om Kinas overholdelse af menneskerettigheder op, når Kristian Jensen mødes med sin kinesiske kollega.

»Når jeg rejser ud i verden, nævner jeg også de problematiske forhold, der er i samarbejdet. Det betyder også, at jeg nævner forholdene omkring menneskerettigheder på møderne. Men det er kun én af de dele, der er, i forhold til sådan et besøg,« siger Kristian Jensen på telefonen fra Beijing.

»Vi har mange områder, hvor vi arbejder med kineserne. Jeg tror også, vi kan påvirke dem ad den vej. Blandt andet har Kina valgt Danmark som samarbejdspartner til at etablere en ombudsmandsinstitution, fordi de gerne vil lære om de danske erfaringer med at sikre borgernes rettigheder bedre,« forklarer Kristian Jensen.

Spørgsmål: Hvor skarp vil du være, når du taler med den kinesiske udenrigsminister om menneskerettigheder?

»Jeg tror ikke på megafon-diplomati, hvor man står og råber ad hinanden. Jeg er sikker på, at når mødet slut, så ved de kinesiske politikere godt, hvor Danmark står på menneskerettigheder. Men det holder jeg altså til dialogen direkte med mine kinesiske kolleger,« siger Kristian Jensen.

Han har også en pose penge med til en ny kinesisk-ledet udviklingsbank, Den Asiatiske Infrastruktur Investeringsbank. Som medstifter af banken får Danmark ifølge udenrigsministeren indflydelse på, hvilke type projekter banken udvælger.

»Ved at være medstifter får Danmark mulighed for at påvirke, hvilke type investeringer man vil gennemføre, og derigennem kan vi sikre, at danske virksomheder også kan få del i opgaverne for banken,« siger Kristian Jensen.

Danmark indbetaler ifølge udenrigsministeren 500 millioner kroner over de kommende år til banken.

Kristian Jensen fortæller også, at den danske ambassade i Kina styrkes med tre nye vækstrådgivere, der skal hjælpe danske virksomheder til at vinde fodfæste på det store kinesiske marked. De tre nye rådgivere beskæftiger sig med henholdsvis fødevarer, miljø og søfart.