PRESSENÆVNET KRITISERER BT FOR DENNE ARTIKEL. SE PRESSENÆVNETS KENDELSE HER.

Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby får op til 100.000 kr. om året for en adresse i Sønderborg - hun har dog i næsten tre år delt lejlighed med sin kæreste på Frederiksberg.

En af Danmarks største stemmeslugere, Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby, skal nu redegøre for, om hun har opgivet en forkert adresse og på den måde uberettiget i flere år sikret sig et tilskud på op til 100.203 kr. skattefrit om året.

I snart tre år har hun således delt en andelslejlighed ved Zoologisk Have på Frederiksberg med sin kæreste Ulrik Ryssel Albertsen, der arbejder hos Kommunikations Kompagniet.

Han flyttede 1.januar 2009 ifølge folkeregisteret ind i Ellen Trane Nørbys 81 kvadratmeter andelslejlighed, hvor begge parrets navne står på postkasse og dørtelefon. Hun har dog folkeregisteradresse i en lejlighed i Sønderborg.

Det har givet hende ret til en årlig skattefri check fra Folketinget på op til 100.203 kr. for dobbelt husførelse - et skattefrit tillæg, der gives til medlemmer af Folketinget med familie uden for Sjælland, som er nødt til at have to boliger.

Hun kan derfor få udbetalt 28.630 kr. uden dokumentation og 71.573 kr. mod at aflevere bilag for husleje, vand, el og varme.

Men hvis Ellen Trane Nørby reelt bor på Frederiksberg med sin kæreste, har hun ikke ret til det store tilskud.

Nyt for kommunen

Frederiksberg Kommune har efter B.T. s henvendelse i sagen skrevet til Ellen Trane Nørby for at få oplyst, hvor hun bor.

- Det er nyt for os, at Ellen Trane Nørby bor i kommunen. Når vi får sådan en henvendelse, så vil vi kontakte politikeren for at få hendes kommentarer. Det, at man har en samlever, der bor på adressen, samt at det er der, man sover de fleste nætter, og at det er tættest på ens arbejde, indikerer, at det er ens egentlige folkeregisteradresse, siger konstitueret kommunaldirektør Bjørn Thomsen fra Frederiksberg Kommune.

Kommuner kan tvangs-flytte folk til en anden folkeregisteradresse. Det sker efter følgende fem kriterier, der er angivet i cpr-lovens paragraf syv: Hvor overnatter personen mest, hvilken bolig er tættest på jobbet, hvor bor samlever og eventuelle børn, hvilken bolig er bedst, og hvor har man sine ejendele.

Ellen Trane Nørby flyttede ifølge folkeregisteret først til lejligheden i Sønderborg en måned efter, hun blev valgt ind i Folketinget i kredsen i februar 2005. Inden da havde hun læst kunsthistorie på Københavns Universitet. Hun og hendes familie er i øvrigt slet ikke fra Sønderborg. Hun er fra Lemvig i Vestjylland, hvor hendes far, Jørgen Nørby, fra 1998 til 2007 var borgmester.

Ellen Trane Nørby, der fik 18.059 personlige stemmer ved det netop overståede folketingsvalg, er dermed havnet i samme situation som Socialdemokraternes udenrigsordfører Jeppe Kofod - begge skal redegøre for, hvordan de kan have folkeregisteradresse uden for Sjælland, når de i København deler lejlighed med deres kæreste.

Ikke alene

Og de er langtfra de første politikere, der er havnet i problemer, fordi der er blevet sat spørgsmålstegn ved, hvor de bor.

I 1998 blev den tidligere konservative gruppeformand og minister, Henriette Kjær, taget i at bo med sin mand og søn i København, mens hun havde folkeregisteradresse i Aarhus. Hun måtte dengang flytte til København og betale 14.000 kr. tilbage.

Få dage efter måtte den tidligere konservative leder, Lene Espersen, også flytte bopæl fra et værelse hos sine forældre i Nordjylland til sin nuværende mand.

De fik begge 54.000 kr. om året fra Folketinget ved at have adresse i Jylland. Siden er beløbet hævet til det dobbelte.

Folketinget oplyser til B.T., at det ikke tjekker, hvor politikere bor, og om de dermed snyder sig til ekstra ydelser.

- Folketingets administration lægger alene bopælskriteriet til grund ved vurderingen af, om et medlem er berettiget til en fast supplerende bolig eller boliggodtgørelse. Det er således folkeregistermyndigheden, der afgør, hvor den pågældende har sin bopæl, og dermed også i givet fald vurderer omfanget af den pågældenes ophold på bopælen, skriver pressemedarbejder Peter Krab fra Folketinget til B.T.

Ellen Trane Nørby afviser i en mail, at hun har gjort noget galt:

- Reglerne om supplerende bolig i forbindelse med folketingsarbejdet skal overholdes, og det er de også blevet i denne sag, skriver hun.

PRESSENÆVNET KRITISERER BT FOR DENNE ARTIKEL. SE PRESSENÆVNETS KENDELSE HER .