For første gang siden Peter Loft blev fritstillet som departementschef i Skat, lufter han sit syn på skattevæsenet. Og det er ikke rosenrødt.

Tidligere departementschef Peter Loft kritiserer nu åbent retssikkerheden i det skattesystem, hvor han selv var øverste administrative chef i 18 år.

I et debatindlæg i Politiken peger han sammen med advokat Claus Holberg fra Lett Advokatfirma og Henriette Kinnunen, erhvervsjuridisk konsulent i den borgerlig-liberale tænketank Cepos, på en stribe retssikkerhedsmæssige problemer i skattesystemet.

- Igennem de seneste år har Skat været udsat for en mediestorm, der tilsyneladende ikke vil stoppe. Flere af de sager, der har trukket overskrifter, har indeholdt en kritik af Skats håndtering af enkeltsager og sat spørgsmålstegn ved, om Skat har styr på retssikkerheden. Også Skats retssikkerhedschef har dokumenteret, at Skats håndtering af en række konkrete sager har haft retssikkerhedsmæssige mangler, skriver de.

Læs også: Kenneth fanget i grotesk skatte-mareridt: Harleyen holder stille på tredje år

- Spørgsmålet er derfor, om Skat kan genetablere borgernes tillid og forbedre borgernes retssikkerhed. Og i givet fald hvad vil det kræve, står der videre i indlægget.

Særlig problematisk er ifølge debattørerne 'den vedvarende bølge af kompliceret skattelovgivning, der bliver presset gennem lovmøllen med korte høringsfrister' og i et tempo, der øger risikoen for lovsjusk.

- Det er simpelthen ikke muligt for en enkelt medarbejder i Skatteministeriet at overskue alle konsekvenser af en ny lovregel - og sikre, at den ikke rammer nogen utilsigtet, siger Peter Loft til Politiken.

Sammen med Claus Holberg og Henriette Kinnunen råder han skatteminister Morten Østergaard (R) til at rydde op i »lovjapperiet« og desuden overveje, om det er befordrende for borgernes retssikkerhed, at de ikke kan være sikre på at få ret, selv om de vinder stort over skattemyndighederne i skattesystemets egen ekspertdomstol, Landsskatteretten.

Politiken skriver, at som reglerne er i dag, så kan skattemyndighederne i særlige tilfælde fortsætte et slagsmål mod en borger ved de almindelige domstole, byret, landsret og i sidste ende Højesteret, hvis de ikke er tilfredse med skattesystemets egen afgørelse.

Læs også: Skat fik Susanne fyret: Sagsbehandler var fra mit faglige netværk

- Det virker voldsomt, at skattemyndighederne kan trække en borger gennem et nyt opslidende opgør ved domstolene, selv om sagen er afgjort til borgerens fordel ved Landsskatteretten. Man skal huske, at det ikke er ligeværdige parter, når en borger møder skattemyndighederne. Det er på sin vis Davids kamp mod Goliat, siger Peter Loft til avisen.

Den tidligere departementschef fremlægger fredag sine synspunkter på det bornholmske Folkemøde, hvor Cepos og advokatfirmaet Lett kalder til debat om skat og retssikkerheden.