Sensommeren er højsæson for stridigheder i parforholdet. BT har her samlet en række gode råd om, hvad du kan gøre, når bølgerne går lidt for højt

Når sommeren går på hæld, og vi igen bevæger os mod mørkere tider, bliver parforholdet sat under stort pres. Statistikkerne fortæller i hvert fald, at september måned er den absolutte højdespringer, når man ser på antallet af skilsmissebegæringer.

Vi har snakket med fire par, der her giver deres bud på, hvordan man tackler skænderierne, når de er blevet en for stor del af hverdagen.

Og dernæst kan du i vores minguide få inspiration til, hvordan dig og din partner kan bruge jeres skænderier konstruktivt i parfoldet

Med BT PLUS får du:

- Hele 'sådan tackler vi skænderier'

- Miniguide: Brug skænderierne konstruktivt

BT PLUS anbefaler også:


Når sommeren går på hæld, og vi igen bevæger os mod mørkere tider, bliver parforholdet sat under stort pres. Statistikkerne fortæller i hvert fald, at september måned er den absolutte højdespringer, når man ser på antallet af skilsmissebegæringer.

Vi har snakket med fire par, der her giver deres bud på, hvordan man tackler skænderierne, når de er blevet en for stor del af hverdagen.

Regnen siler ned udenfor shoppingcenteret Fields i København. Indenfor har turister, børnefamilier og shoppelystne veninder søgt tilflugt for det danske sensommervejr.

Martin og Lone Oleander på 39 og 38 år. Har været kærester i otte år. Gift i seks år.- Vi kan komme op at skændes om alt muligt, men det er ofte sådan noget som vasketøjet, der kan få bølgerne til at gå højt.
Martin og Lone Oleander på 39 og 38 år. Har været kærester i otte år. Gift i seks år.- Vi kan komme op at skændes om alt muligt, men det er ofte sådan noget som vasketøjet, der kan få bølgerne til at gå højt. Foto: Andreas Beck
Vis mere

Det gælder også Martin og Lone Oleander. De er gift på sjette år og kender godt til dét, at bølgerne kan gå højt i det lille hjem i Haslev.

- Vi kan komme op at skændes om alt muligt, men det er ofte sådan noget som vasketøjet, der kan få bølgerne til at gå højt, fortæller de.

Men med tiden er de blevet bedre til at tackle skænderierne.

- Hvis hun bliver for hysterisk, så sætter jeg mig bare ned og venter på, det går over. Det er altid nemmere at snakke om tingene bagefter, når der er faldet lidt mere ro på, fortæller Martin Oleander.

- Det fungerer faktisk meget godt på den måde. Det er vigtigt at få luftet vreden en gang imellem. Ellers kan det bliver farligt i længden, hvis man lader vreden ophobe sig, lyder det fra Lone.

Penge og pligter kan give problemer

At vasketøjet, ligesom hos Lone og Martin, er en evig kilde til stridigheder, har en amerikansk undersøgelse fra University of Michigan bekræftet. Det skriver svenske Aftonbladet.

Ifølge avisen viser undersøgelsen, at det oftest er enten penge eller husholdningspligter, der kan få selv det mest stabile parforhold til at køre af sporet i ny og næ.

Magnus Å Rågvi og Linda Souvy Olsen på 21 og 20 år. Har været kærester i to og et halvt år.- Det er jo ofte helt små ting, der vokser sig større, og som man så kommer op at skændes over. Så det handler om at snakke sammen, før det vokser sig stort.
Magnus Å Rågvi og Linda Souvy Olsen på 21 og 20 år. Har været kærester i to og et halvt år.- Det er jo ofte helt små ting, der vokser sig større, og som man så kommer op at skændes over. Så det handler om at snakke sammen, før det vokser sig stort. Foto: Andreas Beck
Vis mere

Magnus Å Rågvi og Linda Souvy Olsen har været sammen i lidt over to år. De kommer fra Færøerne og har valgt at bruge deres sidste feriedage i den danske hovedstad.

De kan også godt genkende tendensen til, at det ofte er små ting, såsom husholdningspligter, der kan skabe ravage i forholdet.

- Det er jo ofte helt små ting, der vokser sig større, og som man så kommer op at skændes over. Så det handler om at snakke sammen, før det vokser sig stort, fortæller de.

- Vi prøver at lade være med at hidse os op. Det er vigtigt, at man respekterer hinanden, selvom man kommer op at skændes, siger Magnus, mens Linda uddyber:

- Ja, det handler om at lade den anden tale ud og ikke afbryde eller svare igen. Ellers vokser skænderiet sig bare endnu større. Har man svært ved det, kan det være en god idé lige at være lidt alene, så man kan tænke sig om, siger hun.

Benny og Lene Dyrkjær på 47 år. Har været kærester i syv år. Gift i seks år.- Vi har en sammenbragt familie, fordi vi begge har børn fra tidligere, og det kan godt give nogle diskussioner, fordi det kan være svært at blive enige om opdragelse og samtidig undgå forskelsbehandling.
Benny og Lene Dyrkjær på 47 år. Har været kærester i syv år. Gift i seks år.- Vi har en sammenbragt familie, fordi vi begge har børn fra tidligere, og det kan godt give nogle diskussioner, fordi det kan være svært at blive enige om opdragelse og samtidig undgå forskelsbehandling. Foto: Andreas Beck
Vis mere

Sammenbragte familier

Benny og Lene Dyrkjær har været gift i seks år. Hos dem har det især været de to sammenbragte familier, der har givet udfordringer på hjemmefronten.

- Vi har en sammenbragt familie, fordi vi begge har børn fra tidligere, og det kan godt give nogle diskussioner, fordi det kan være svært at blive enige om opdragelse og samtidig undgå forskelsbehandling.

- Men det er sundt at skændes en gang imellem. Man skal bare bruge det konstruktivt. Det handler om at komme ud med sine meninger og så i fællesskab finde en gylden middelvej. Hvis man ikke skændes så er forholdet dødt, mener Lene Dyrkjær.

Kübra og Veli Incekara på 24 år. Har været gift i et år og en uge.
Kübra og Veli Incekara på 24 år. Har været gift i et år og en uge. Foto: Andreas Beck
Vis mere

- Det vigtigste er at bevare respekten for hinanden. Man skal altid prøve at sætte sig i den andens sted. Man skal vise sympati og ikke bære nag. Det fungerer ikke, hvis man eksempelvis begynder at hive gamle diskussioner frem.