Både patienter og amter kunne spare millioner af kroner, hvis de altid valgte den billigste medicin til behandling af mavesår.Det viser nye beregninger, som sundhedsminister Sonja Mikkelsen (S) har sendt til Folketingets sundhedsudvalg.

Den årlige samfundsmæssige besparelse ved en mere kritisk anvendelse af mavesårsmedicin ville beløbe sig til 37,8 millioner kroner. Heraf ville den offentlige sygesikring spare 18,8 mio. kroner i medicintilskud, mens patienterne kan spare 15,2 mio. kr. og kommunerne 3,8 mio. kr.

Beregningerne kommer bag på læge Steffen Thirstrup fra det et år gamle Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF), der blandt andet har til opgave at vejlede det danske sundhedsvæsen om en fornuftig og økonomisk forsvarlig anvendelse af lægemidler.

"Det er mange penge, og det viser med al tydelighed, at der er brug for større omtanke både blandt læger og sygehuse, når de udskriver medicin. Det handler om en mentalitetsændring, så man vælger den mest rationelle medicin til den billigste pris i stedet for bare at køre på rutinen, når man udsteder recepter," siger Steffen Thirstrup.

Danskerne køber hvert år mavesårsmedicin for omkring 300 mio. kr., og Steffen Thirstrup er overbevist om, at der er mange flere eksempler på, at myndighederne kan spare penge på udgifterne til medicin.

"Det samme mønster vil gælde for andre typer af lægemidler, hvor der ofte er endnu flere identiske præparater end den håndfuld forskellige produkter, der findes mod mavesår.

Medicinalindustrien omsætter trods alt for 10 milliarder kroner om året på det danske marked," siger Steffen Thirstrup.

De nye beregningerne, der er foretaget af Lægemiddelstyrelsen, kommer midt i en intens krig mellem giganterne på markedet for mavesårsmedicin.

I øjeblikket har firmaerne travlt med at underbyde hinanden med enorme rabatter i et forsøg på at vinde amternes årlige licitation på lægemidler for derved at få deres respektive produkter placeret i sygehusenes medicinskabe.

For selv om det offentlige sundhedsvæsen kun tegner sig for ti procent af det samlede indkøb af mavesårsmedicin, så siger erfaringen, at læger og patienter oftest vælger det samme produkt, som det sundhedsvæsenet benytter.

De store rabatter til sygehusene hentes hjem på apotekssalget til de almindelige forbrugere efter endt hospitalsbehandling.

Kampen står især mellem medicinalfirmaerne AstraZeneca, der introducerede den første mavesårsmedicin, Losec, i 1989, og Wyeth, der markedsfører det næsten identiske præparat, Lanso.

AstraZeneca har ifølge dagbladet Børsen tilbudt sygehusene at købe Losec-pakninger, som normalt koster 255 kroner, for en flad femmer.

I forvejen sidder firmaet på omkring 70 procent af det danske marked, og det på trods af, at præparatet Losec altid har været en del dyrere end kopiprodukterne.

Det forklarer læge Steffen Thirstrup fra IRS med, at det var noget nær en revolution, da præparatet Losec blev lanceret, og at mange læger og patienter holder sig til det gammelkendte middel.

Men han opfordrer lægerne til at udvise større omtanke fremover.

"Det er vigtigt, at lægerne lærer at tage et større ansvar, når de udskriver medicin.

Det gælder også lægerne på hospitalerne. De burde udlevere recept på det billigste produkt i de tilfælde, hvor der er flere næsten identiske lægemidler.

Når det gælder mavesår, så er produkterne i langt de fleste tilfælde lige gode," siger Steffen Thirstrup.

I Sverige, hvor AstraZeneca sidder på omkring 90 procent af markedet, har man mange steder taget konsekvensen af, at Losec-pakningerne typisk er 10-20 procent dyrere end konkurrenterne.

Halvdelen af de svenske landsting fjernede således i foråret Losec fra deres lister over anbefalede lægemidler med henvisning til, at de andre produkter er billigere og lige så effektive.

Direktør for medicinalfirmaet Wyeth i Danmark, Palle M. Christensen, oplyser, at firmaet så hurtigt som muligt vil sætte prisen på Lanso-pakningerne ned.

Han vil dog ikke oplyse, hvor stor prisnedsættelsen bliver.

"Vi har erkendt, at slaget skal stå på apotekspriserne, for vi kan ikke følge med på AstraZenecas tilbud til amterne," siger direktør Palle M. Christensen.

Institut for Rationel Farmakoterapi oplyser, at problematikken vil blive beskrevet i næste udgave af instituttets månedsblad.

"Vi laver en grundig sammenligning af pris og kvalitet på de forskellige typer af mavesårsmedicin, og så må folk læse vores holdning mellem linierne. Vi er jo ikke et reklameblad," siger Steffen Thirstrup fra IRS. /ritzau/