En omstridt afdelingschef i Rigspolitiet viser sig nu at være involveret i endnu en sag om brug af politiets midler ved blandt andet at have betalt en studentermedhjælper op til 129.270 kroner om måneden.

Rigspolitiet erkender samtidig at have indgået en lang række ulovlige konsulentaftaler.

BT kan nemlig i dag fortælle, at afdelingschef i Rigspolitiets Koncernservice Bettina Jensen mellem 2011 og 2013 forgyldte endnu et konsulentfirma - Konsulentgruppen Strandgade med konsulent Christian Behrens som partner - med 23,3 millioner kroner mellem 2011 og 2013 uden at opgaverne kom i de lovpligtige udbud. Og regningerne fra firmaet afslører blandt andet, at Rigspolitiet betalte 680.520 kroner for seks måneders hjælp fra en studentermedhjælper tilknyttet konsulentfirmaet. Vedkommende læste på CBS og havde på det tidspunkt end ikke afsluttet sin bachelor.

Det svarer til at Rigspolitiet betalte 113.420 kroner om måneden for studentermedhjælperen i hver måned i sidste halvdel af 2011. En enkelt måned kom regningen endda op på 129.270 kroner. Studentermedhjælperen har ifølge Rigspolitiet figureret som ‘juniorkonsulent’, og Rigspolitiet oplyser, at det har betalt 695 kroner i timen for den kvindelige studentermedhjælpers arbejdskraft.

»Det er alt for dyrt for en studentermedhjælper, og alarmklokkerne burde i den grad have ringet. Her kan man ikke undskylde sig med, at man har været uvidende om den høje betaling, fordi det er jo er specificeret på fakturaerne, hvad studentermedhjælperen har kostet,« siger Roger Buch, der er forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og som har fulgt skandalerne i den offentlige sektor tæt igennem to årtier.

Som afsløret i BT tidligere, så har afdelingschef Bettina Jensen også givet de to konsulenter Mariann Færø og den tidligere chefkollega i DR Christine Thorsen opgaver til en værdi af mere end 20 millioner kroner på bare tre år fra 2011 til 2013 uden at opgaverne kom i de lovpligtige udbud eller blev annonceret.

Millionerne rullede på trods af, at Bettina Jensen allerede var blevet advaret af en af sine egne jurister.

BT erfarer fra kilder i Rigspolitiet, at den pågældende studentermedhjælper rent fysisk mødte op hos Rigspolitiet, og hun bistod med manuelle tasteopgaver, som sagtens kunne være lavet af en af Rigspolitiets egne studentermedhjælpere.

»I det hele taget er det en alvorlig og graverende fejl, at Rigspolitiet på den måde og tilsyneladende helt systematisk har været ligeglad med de regler, der skal sikre, at skatteydernes penge bliver brugt med omtanke,« siger Roger Buch.

Beløbet til studentermedhjælperen fremgår af en aktindsigt, BT har fået i Rigspolitiets udgifter til Konsulentgruppen Strandgade og Christian Behrens. Som nævnt har firmaet samlet modtaget honorarer på 23,3 millioner kroner fra 2011 til 2013, og firmaet har også leveret konsulentydelser til Bettina Jensen i 2009 og 2010, da hun var chef i DR. Firmaet føjer sig dermed til listen over konsulenter, som gennem en årrække ulovligt har nydt godt af Bettina Jensens rundhåndethed uden, at opgaverne er kommet i det lovpligtige udbud eller på anden måde er blevet udsat for konkurrence, så flere kunne byde på opgaven.

Rigspolitiet erkender i dag, at alle opgaverne til Konsulentgruppen Strandgaden burde have været i udbud.

Erkendelsen kommer efter, at Kammeradvokaten i september måned i år slog fast, at aftalerne med Mariann Færø og Christine Thorsen var ulovlige, og at sidstnævnte blandt andet fik en overbetaling på 2,6 millioner kroner i 2012.

Kammeradvokaten forholder sig ikke til Konsulentgruppen Strandgade i dets rapport, men Rigspolitiet lægger sig alligevel fladt ned efter, at BT har fået aktindsigt i alle fakturarene fra Konsulentgruppen Strandgade.

'På basis af Kammeradvokatens vurdering af redegørelsen, er det blevet klart for Rigspolitiet, at kontrakterne med Konsulentgruppen Strandgade skulle have været i udbud. Det har som angivet i Rigspolitiets seneste svar givet anledning til en række fremadrettede tiltag, så dette undgås fremover,' skriver Bettina Jensen i en mail til BT.

Hun ønsker ikke at blive interviewet.

Christian Behrens har blandt andet leveret ‘konsulentassistance’ til Bettina Jensen, og det skal med i det samlede regnestykke, at han også trækker på andre konsulenter.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Christian Behrens, der henviser til Rigspolitiet.

Rigspolitiet: Vi betaler for ekspertise

BT har måtte nøjes med et skriftligt svar fra Rigspolitiet, og i politietaten er man godt tilfreds:

‘Vi har hyret Konsulentgruppen Strandgade til at løse en opgave, som helt konkret frigjorde 78 mio. kr., som ellers skulle være fundet i besparelser. Konsulentgruppen Strandgade har leveret ydelser til aftalt tid, pris og kvalitet. Og prisen er inden for rammerne af statens SKI-aftaler (Staten- og Kommunernes Indkøbsservice, red.),’ skriver Bettina Jensen blandt andet i svaret.

Hvorfor skal Rigspolitiet betale 680.520 kroner for seks måneder arbejde til en studentermedhjælper?

‘Hvordan Konsulentgruppen Strandgade fordeler arbejdet, og hvilken løn de betaler medarbejderne, er et anliggende i konsulentvirksomheden, inden for rammerne af aftalen. I aftalen faktureres vi 695 kr./t. for en juniorkonsulent. Her skal dog fratrækkes en mindre rabat på ca. 6,7 pct. samt et nedslag i den samlede kontraktbetaling på 85.783 kroner. Når man køber konsulentydelser køber man en ekspertise og metodeanvendelse, som er opbygget i virksomheden, og det betaler man for,’ tilføjer hun.

Det er ikke lykkedes at få et konkret svar på, hvad hendes job bestod i. Derudover erkender Rigspolitiet, at alle opgaverne som tilfaldt Konsulentgruppen Strandgade burde have været i udbud, og henviser samtidig til, at der nu skulle være strammet op på procedurerne efter en kritisk rapport fra Rigsrevisionen, der i 2014 kom på uanmeldt besøg.