Det vil kræve en kæmpe indsats af regioner og sygehusledelser, hvis de nye mål for patientsikkerhed skal nås, mener Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Syge og svækkede danskere udsættes for mellem én og to millioner fejl og utilsigtede hændelser om året på hospitaler, plejehjem og hos praktiserende læger, skriver Berlingske lørdag. Sundhedsminister Astrid Krag (S) og regionerne har i den forbindelse sat ambitiøse mål for en bedre kvalitet.

Men det kræver både en holdningsændring, og at man laver arbejdsgange om, lyder det fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Hospitalsdødeligheden skal i regionsaftalen for 2013 reduceres med 10 procent og utilsigtede patientskader reduceres med 20 procent over de næste tre år.

- Det er virkelig godt nyt for patienter i Danmark. Det er nogle ekstremt ambitiøse mål, som regeringen og regionerne sætter, og det vil kræve kæmpe fokus, vilje og handlekraft, siger Beth Lilja, direktør for Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Hun henviser til erfaringer fra projektet Patientsikkert Sygehus, hvor Dansk Selskab for Patientsikkerhed i øjeblikket samarbejder med TrygFonden og Danske Regioner, hvor man i 2010 lavede lignende ambitiøse mål for Hillerød Hospital, Næstved Sygehus, Kolding Sygehus, Hospitalsenheden Horsens og Sygehus Thy-Mors.

Resultaterne har halvandet år senere vist, at blodinfektioner efter anlæggelse af centrale venekatetre stort set er elimineret på tre af sygehusene, og på to af de fem sygehuse har der ikke været et eneste tilfælde af lungebetændelse forårsaget af respiratorbehandling de seneste 300 dage.

Men Beth Lilja mener, at det vil kræve fundamentale ændringer, hvis succesen fra de fem sygehuse skal realiseres på samtlige sygehuse i landet.

- Det forudsætter, at man ledelsesmæssigt har hundrede procent fokus på målene, så det står klart på alle niveauer i organisationen. Man kommer ikke sovende til at nå et mål om at reducere utilsigtede patientskader med 20 procent på tre år. Det kræver, at man stiller noget kapacitetsopbygning til rådighed for den enkelte sygeplejerske og den enkelte læge, for man kan kun opnå de resultater, hvis man gør tingene på en anden måde, end man gjorde i går, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau og tilføjer:

- Regionerne skal ikke bare ændre arbejdsgange, men holdninger, så hver enkelt medarbejder i sundhedsvæsenet ved, at det her kan lade sig gøre.