Følgende er tilføjet lørdag klokken 19.00: BT har lørdag været i kontakt med Jan Falch, som tog livet af rådyret. Han kan ikke genkende den udlægning, som Jari Ruusunen Birkelind har fortalt – her er Jan Falchs version:

»Da jeg ankommer, kan jeg se, at dyret har brækket forbenet og der er tydeligt tegn på en leverskade - det bløder kraftigt. Der er ingen tvivl om, at dyret lider. Jeg kan forstå, at der er ringet efter en dyreambulance og kort efter ankommer politiet. Jeg taler med en af betjentene, men han må desværre ikke aflive dyret med sit tjenestevåben, når ambulancen er på vej. Ambulancen sidder fast i fredagstrafikken, og betjenten og jeg bliver enige om, at siden jeg er jæger, kan jeg gøre en ende på dyrets lidelser.

Jeg sætter et helt nyt blad i en hobbykniv, jeg har i bilen, og sammen med betjenten ligger vi dyret ned, som er ved at gå i chok. Særligt klovbærende dyr pumper adrenalin rundt i kroppen, når de bliver såret. Jeg trækker opsatsen tilbage og giver den tre snit for at sikre, at både luftrør og hovedpulsåren bliver skåret over – men der var ingen tvivl om, at det første snit er dødeligt.

For at det døde dyr ikke risikerer at blive påkørt, ligger jeg det op på min trailer. Dyret spjætter et par minutter, det gør det på grund af nerver.

Politiet kører og jeg står og venter på dyreambulancen, men den kommer ikke. Jeg ringer til Falck, som forklarer, at når dyret er dødt, er det kommunens opgave at hente det. Men kommunens telefon er lukket – derfor var jeg nødt til at tage det med hjem. Lige nu ligger det i en balje i min garage, indtil jeg på mandag kan få det afhentet eller ved, hvor jeg skal aflevere det.

Jeg kan godt forstå, at det kan se voldsomt ud, når man ikke har set et dyr blive aflivet før. Men jeg vil til hver en tid hjælpe et dyr, for at det ikke kommer til at lide mere end højst nødvendigt.«

_______________________________________

26-årige Jari Ruusunen Birkelind fra Høje Taastrup var på vej hjem, da han så et påkørt rådyr ligge lidende i vejkanten på Hveens Boulevard ved Taastrup. Kort tid efter blev han voldsomt chokeret, da han så dyret blive aflivet for øjnene af ham med en hobbykniv. Men faktisk er det ikke imod reglerne, fortæller ekspert.

Jari trak ind til siden, da han så dyret i vejkanten, og det samme gjorde en anden bilist, som i samme ombæring fortalte, at han var gartner.

Der blev taget kontakt til Falck, som ville sende en såkaldt dyreambulance, men det ville gartneren ikke vente på.

»Han fortæller, at han bare kan aflive dyret, for han er jæger. Jeg siger så, at jeg synes, han skal vente lidt til dyreambulancen kommer, men han går over til bilen og ringer til politiet,« forklarer Jari Ruusunen Birkelind.

Da politiet ankommer, går den ene af de to betjente i gang med at hjælpe gartneren med at aflive dyret i stedet for at vente på dyreambulancen. Et syn, der var meget grænseoverskridende for Jari.

»De går over og løfter det op og sparker benene væk under dyret. Gartneren sætter sig over ryggen på dyret, tager fat i geviret og river hovedet tilbage, og så skærer han 6-7 gange i halsen med en sløv hobbykniv med et blad på ca. to centimeter.«

»Han smider dyret op på sin trailer, mens blodet stadig pumper ud af halsen og den bevægede stadig benene på det tidspunkt. Han (gartneren red.) viste aldrig jagttegn, og jeg synes ikke, det virkede okay,« fortæller Jari Ruusunen Birkelind, tydeligt rystet over, det han har set.

Men selvom det kan virke voldsomt, er det ikke en forbudt handling at aflive et dyr i vejkanten på den måde, som det skete på Hveens Boulevard. Det fortæller Michael Carlsen, der er biolog og chefkonsulent hos Dyrenes Beskyttelse, som også er dem, der sender dyreambulancer af sted.

»Det er ikke en ideel aflivningsmetode at skære halsen over på den, men han har ikke brudt nogle love, fordi han foretager en konkret vurdering i situationen, og det kan være svært at vide, hvornår dyreambulancen kommer. Det er en times ekstra lidelse for dyret sat op mod smerten ved at få skåret halsen over på den måde,« siger Michael Carlsen, som dog understreger, at det langtfra er blevet gjort på en professionel måde, da det bedste er at skyde dyret.

»At bruge en sløv kniv til at skære halsen over er ikke specielt ideelt, det ville de folk, der er på vej fra Falck aldrig gøre. Selv hvis en jæger ville bruge en kniv, ville han bruge en ordentlig kniv, lang og spids, og sætte den op i hjernen på dyret gennem nakken. Det kunne de godt have gjort, hvis de havde haft en ordentlig kniv. Så det handler om situationen.«

Michael Carlsen understreger dog, at det er ulovligt at tage dyret med sig, efter det er dødt.

»Det er et klart lovbrud at tage dyret med sig. Dyret tilhører den, hvis jord det falder på. Derfor er det stort set aldrig lovligt at tage det med sig. Når du har aflivet dyret bør du lade det ligge,« fortæller Michael Carlsen og tilføjer, at dyret i dette tilfælde sandsynligvis har tilhørt vejdirektoratet.