Borgmestrene i de fem kommuner, som kan ende med at huse atomaffaldet fra Risø, savner informationer om processen fra sundhedsminister Nick Hækkerup.

Hvad skal der sket med de 5.000 ton atomaffald, der ligger på forskningscentret Risø ved Roskilde?

Det spørger borgmestrene i de fem kommuner, der er udpeget som mulige opbevaringssteder for det radioaktive affald. De savner at blive holdt løbende orienteret i sagen af sundhedsminister Nick Hækkerup (S), der har det politiske ansvar.

»Hver dag møder vi spørgsmål og bekymringer fra vores borgere, og derfor mener vi borgmestre, at vi har et særligt krav om at få information fra ministeren,« siger borgmester Peder Christian Kirkegaard (V) fra Skive, der er en af de fem udvalgte kommuner.

De 5.000 ton atomaffald skal enten graves ned i Skive, Kerteminde, Bornholm, Lolland eller Struer Kommuner eller eksporteres ud af landet, hvis der kan findes en aftager.

Endelig er en såkaldt mellemlagerløsning på tegnebrættet. Den går ud på at lade affaldet ligge på Risø i et lager oven på jorden i en årrække, indtil den rigtige slutopbevaring er fundet.

I september sidste år sendte borgmestrene et brev til Nick Hækkerup (S), hvori de bad om et møde med ministeren. Han svarede de bekymrede borgmestre, at han gerne ville mødes med dem, når hans ministerium var nået længere med de tre løsninger, som undersøges i forbindelse med deponering af atomaffaldet. Men det er endnu ikke sket.

I december ventede borgmestrene spændt på en varslet rapport fra Sundheds- og Forebyggelsesministeriet om status i sagen. Rapporten blev udskudt til januar, men er stadig ikke blevet præsenteret. Borgmestrene er nysgerrige efter at vide, hvorfor tiden skrider for ministeriet.

»Vi vil gerne vide, hvorfor der er sket et tidsskred i planlægningen. Er det fordi, ministeriet har foretaget en kovending og er begyndt at overveje en mellemlagerløsning seriøst,« spørger Peder Christian Kirkegaard.

Berlingske Nyhedsbureau har forsøgt at få en kommentar fra Nick Hækkerup, men foreløbig uden held.