HAR DU OGSÅ OPLEVET NOGET LIGNENDE ELLER BLOT ANDRE VILKÅR, SOM DU FINDER URIMELIGE I ET UNGDOMSJOB, SÅ SKRIV TIL BT PÅ 1929@BT.DK ELLER KONTAKT OS PÅ FACEBOOK.

16-årige Natascha Søndergaard er skuffet, efter hun fik tilbudt sit ’ønskejob’ i butikskæden Pieces. Hun blev nemlig tvunget til at bruge en del af sin løn på at købe ’arbejdstøj’.

Glæden var stor hos Natascha Søndergaard fra Vanløse, da hun i slutningen af januar fik et job i tøjkæden Pieces i Amager Centret. Butikken, der sælger smykker og tøj målrettet unge,er en franchisebutik under Bestseller, der ejes af Danmarks andenrigeste mand, Anders Holch Povlsen.

Butikken stod højt på ønskelisten for, hvor hun kunne tænke sig et fritidsarbejde. Natascha Søndergaard har tidligere haft et mindre rengøringsjob og arbejde som barnepige. Men glæden over jobbet hos Pieces blev hurtigt afløst af skuffelse. For allerede på sin første, rigtige vagt fandt hun ud af, at butikken tvinger de ansatte til at bruge en del af deres løn hver måned på at købe butikkens tøj, som det kræves, at man har på i arbejdstiden.

»Da der var en halv time til lukketid, sagde en af de andre medarbejdere til mig, at jeg skulle finde mig noget tøj, som jeg skulle have på næste gang. Jeg forstod ikke helt, hvad hun mente, men hun forklarede, at det ville blive trukket automatisk fra min løn,« fortæller den 16-årige skolepige, der gennem sit fritidsjob sparer op til et kørekort.

Hun havde endnu ikke modtaget sin kontrakt og var ikke inden blevet mundtlig orienteret om, at det var et krav for at arbejde i butikken, at man havde tøj på fra enten Pieces eller andre Bestseller-mærker. Det var heller ikke blevet nævnt, at man selv skulle købe det.

»Jeg havde jo måske nærmest kun tjent omkring 200 kroner på den vagt, så hvis jeg skulle have tøj for 300 kroner, så ville jeg på det tidspunkt gå i minus, og det kunne jeg ikke helt se meningen i,« siger Natascha Søndergaard, der hurtigt kunne regne ud, at tøjkøbene - som i første omgang var to bukser og en top - ville tage en stor del af hendes indtjening, når hun kun skulle arbejde seks-syv timer om ugen til en løn på 64 kroner i timen.

Ifølge Natascha Søndergaard skulle hun betale indkøbspris plus moms for tøjet, som skulle udskiftes, hver gang der kom en ny kollektion i butikken. Der var ikke noget minimumsbeløb, som hun skulle købe tøj for, men hun skulle regne med at bruge omkring 300 kroner om måneden på det, fik hun at vide.

Natascha Søndergaards forklaring bliver understøttet af en mail-korrespondance mellem hende og butikschefen i den pågældende butik, som BT har set.

BT har desuden talt med flere andre ansatte i Bestsellers tøjbutikker. Ansatte i både Villa, Only samt Pieces bekræfter over for BT, at de alle er blevet mødt af samme krav som Natascha Søndergaard.

Hos fagforeningen HK er man også bekendt med fænomenet, som man ikke er begejstret for.

»Hvis de unge tøjsælgere får kontrakter, som indebærer, at de skal bruge en betragtelig del af deres løn på at købe tøj hver måned, så er det helt urimeligt. Hvis man kræver, at en medarbejder skal have noget specielt tøj, så må man stille det til rådighed,« siger Lisbeth Nørremark, der er faglig sekretær i HK Handel.

Problematikken om, at ansatte i Bestsellers butikker bliver tvunget i koncernens tøj, kom allerede frem i 2012, hvor den daværende kommunikationschef hos Bestseller, Bo Terp, bekræftede over for Avisen.dk, at det dengang var et krav, at de ansatte skrev under på, at de bar koncernens tøj i arbejdstiden.

Bestsellers nuværende kommunikationschef, Jesper Stubkier, oplyser dog til BT, at han ikke kender til det krav, som Bo Terp omtalte, samt at tøjkoncernen ikke stiller et ultimativt krav i de nuværende kontrakter - men at man blot 'opfordrer' til, at ansatte bærer Bestseller-tøj.

»Her ( i kontrakterne, red.) står der, at der ikke er noget krav til, at vores medarbejdere skal gå i vores tøj, men vi henstiller til, at de fortrinsvis har tøj på fra vores butikker, som de kan købe med personalerabat. Til gengæld er det et krav, at medarbejdere i arbejdstiden ikke må gå i tøj, der tydeligt bærer andre tøjmærkers navn eller logo,« udtaler han til BT.

BT har talt med chefen i den Pieces-butik, som Natascha Søndergaard fik arbejde i, men chefen henviser til butikkens ejer. BT har ikke haft held til at træffe ejeren, men Bestseller har talt med ejeren og oplyser, at butikken ikke stiller krav i kontrakterne om, hvilket tøj de ansatte skal have på - men at butikken blot muntligt 'henstiller' til, at de ansatte bærer Bestsellers tøj. Hvis en ansat har fået andet at vide, kan det muligvis skyldes, at butikschefen har udtrykt sig 'uklart', skriver Bestseller i et skriftligt svar til BT.

Ifølge Natascha Søndergaard var der i hendes tilfælde dog ikke blot tale om en 'henstilling'. Da hun efterfølgende konfronterede sin leder med, at hun gerne ville have tøj fra Pieces på i arbejdstiden, men at hun ikke selv ville betale for det, fik hun et ultimatum:

»Chefen svarede bare, at så måtte jeg jo gøre op med mig selv, om jeg ville beholde jobbet eller ej,« fortæller hun.

Natascha Søndergaards plejemor, Jette Hill Ludvigsen, deler teenagerens synspunkt og forargelse:

»Jeg synes, det er urimeligt. En arbejdsplads er et sted, du går hen for at tjene penge. Ikke for at støtte virksomheden på nogen måde. Det er så grænseoverskridende,« siger Jette Hill Ludvigsen, der bakker Natascha fuldt op. Hun mener, at det er fint, at man tilbyder ansatte tøj til fordelagtige priser - men ikke, at det er et krav at købe det.

Natascha Søndergaard valgte efterfølgende at opsige jobbet hos Pieces:

»Hvis det her er vilkårene for at arbejde i en tøjbutik, hvor jeg virkelig gerne vil arbejde, så har jeg ikke lyst til at arbejde der. Jeg vil selv bestemme over de penge, jeg tjener,« siger Natascha, der nu i stedet vil søge et job i Irma, hvor hun har hørt godt om arbejdsforholdene.

HAR DU OGSÅ OPLEVET NOGET LIGNENDE ELLER BLOT ANDRE VILKÅR, SOM DU FINDER URIMELIGE I ET UNGDOMSJOB, SÅ SKRIV TIL BT PÅ 1929@BT.DK ELLER KONTAKT OS PÅ FACEBOOK.