Hvilken sommer var varmest, og hvilken var værst? BT har spurgt DMI, der har lavet en oversigt over de bedste og værste danske somre.

Byger, blæst, delvis sol og temperaturer omkring 20 grader. Nej, det danske sommervejr råber ikke ligefrem på strand og solbriller. Til gengæld kan vi berolige hedebølge-hungrende danskere med, at det kunne være meget værre.

For 28 år siden oplevede Danmark nemlig den dårligste sommer siden 1920. Ikke nok med, at dette år blev den koldeste sommer nogensinde registreret i Danmark, så var det også den mest solfattige, og regnvejret lod sig skam heller ikke holde tilbage.

Læs også:

»Det var det år, hvor man talte om, at der var to vintre. Der var den hvide og den grønne, fordi temperaturerne var så lave den sommer,« forklarer John Cappelen,« senior klimatolog ved DMI.

Han peger på, at det danske sommervejr har to forskellige yderpunkter: Det omskiftelige, ustadige vejr, som kommer i forbindelse med konstant tilførsel af fronter og fugtige luftmasser. Og så er der det mere stabile højtryksvejr, hvor der bliver blokeret for det ustadige vejr og dermed givet plads til luften fra den varme del af kontinentet.

Solrigeste sommer

Antager man, at en god sommer er varm, nedbørsfattig og solrig, oplevede danskerne den bedste sommer i 1947. Denne sommer blev den solrigeste nogensinde registreret i Danmark.

»8,4 timer skinnede solen i gennemsnit pr. dag. Det er dobbelt så meget som den dårligste sommer i 1987,« siger John Cappelen, der peger på mange perioder med højtryksvejr og tilførsel af varme luftmasser som årsag.

2013 ligger som den 8. bedste sommer, mens sidste års sommer går ind som den 18. bedste.

Ikke helt så godt ser det dog ud i år. Halvvejs igennem sommeren ligger vi indtil videre på en gennemsnitstemperatur på 14,0 grader, der er faldet 87 mm regn, mens vi har fået 387 solskinstimer.

»Indtil videre har det været koldere, lidt mere tørt og meget gennemsnitligt i solskinstimer. Men vi mangler jo stadig en halv sommer,« siger John Cappelen.