Vandpumper har landet over arbejdet på døgntryk de seneste dage efter stormen Bodils visit, og Beredskabsstyrelsen beretter, at de har fjernet ikke mindre end en milliard liter vand.

Men selvom Beredskabsstyrelsen i samarbejde med de kommunale redningsberedskaber, politiet og andre myndigheder har fjernet store mængder vand, står flere huse stadig i vand.

- Vi har alt vores pumpemateriale indsat, men der er rigtig meget vand, der skal pumpes et stykke vej, så derfor tager det noget tid. Når der er over 20 centimeter vand, render det jo ind i de fleste huse, så derfor vil der altså være nogle mennesker, der stadig ikke kan komme hjem, siger Beredskabsstyrelsens souschef for nationalt beredskab, Lars Schou, til BNB.

Landet over har huse og butikker døjet med de stigende vandmængder, og især de kommunale beredskaber i Frederikssund, Odsherred, Roskilde, Slagelse og Kerteminde har været hårdt ramte. Hos sidstnævnte forårsagede en ødelagt spunsvæg en oversvømmelse af 25 sommerhuse, der dog alle er blevet tømt. På Omø, der ligger i Storebælt, er en håndfuld sommerhuse også blevet rømmet for vand.

Stadig problemer i Nordsjælland

Markant værre har det stået på i sommerhusområdet Jyllinge Nordmark i Roskilde Kommune, hvor cirka 200 huse er blevet vandskadet. Her skulle alle dog være tømt, meldes det. Længere nordpå i Odsherred Kommune har vandet 'spist' en stor del af kysten og derefter kravlet ind i flere beboede områder. Således er mellem 200-300 helårshuse og sommerhuse har været berørt af de stigende vandmængder.

Værst har det set ud for området omkring Frederikssund og Skibby. Her har 150 husstande haft op til halvanden meter vand i kælderen, mens flere fødevarebutikker og et enkelt indkøbscenter har haft besøg af vandmasserne. I sommerhusområdet Hyllingeriis er 260 husstande ramt af vandskader grundet et oversvømmet dige. Her forsøger man stadig at hjælpe vandet tilbage i havet, ligesom området ved Revelinen meldes at have 30 husstande med samme status.

- Som det ser ud nu, regner vi med at skulle blive ved i Skibby (Frederikssund Kommune, red.) i hvert fald i et døgns tid - måske mere, siger Lars Schou.