Det lyder måske vildt, men det er ikke desto mindre sandt. Forskere opfangede, hvordan det kraftige skælv fik Bornholms undergrund til at bevæge sig.

Forkserne optog lyden gennem Bornholms undergrund, der består af granit. Det skriver videnskab.dk. Lyden blev opfanget af et seismometer, der er drevet af forskerne fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

Få minutter efter det kraftige jordskælv i Haiti, rumlede det altså i granitten under solskinsøen. Lydene opstod, da granitten bevægede sig op og ned.

- Når spændinger i jordskorpen udløses i et brud - ligesom et glas, der revner på grund af varmespændinger, når der hældes kogende vand i - så udbreder der sig en rystelse i omgivelserne, forklarer Lektor Bo Holm Jacobsen til videnskab.dk.

Han forklarer, at man kan måle skælvet allevegne.

- Rystelserne løber videre ud i hele jordkloden, og de når frem til Danmark efter nogle minutter. På grund af afstanden er rystelsen nu meget svagere. Vi skal have højfølsomme og kostbare special-seismometre for at registrere den bevægelse af jorden, som den svage rystelse skaber. I alt er der typisk tale om små brøkdele af en millimeter, som i øvrigt kan måles med seismometre hvor som helst på jordkloden og i timevis efter jordskælvet.

HØR JORDSKÆLVET HER