Kokain til øjnene, opium til diarreen og plastre af indvolde fra okser og hajer var med i medicintasken, da den britiske Nimrod-ekspedition i 1907 forsøgte at nå Sydpolen.

Hvad skal man have med i førstehjælpstasken, hvis man forsøger at nå Sydpolen, omgivet af et af verdens mest barske og ubarmhjertige klimaer?

I 1907, da britiske Ernest Shackleton og hans mænd drog af sted på deres to år lange Nimrod-ekspedition for at blive de første mennesker på Sydpolen, havde de et væld af stoffer med, som vi i dag i bedste fald ville kalde dubiøse.

Den skotske forfatter og læge – og i øvrigt selv erfaren Sydpolensfarer – Gavin Francis skriver i det litterære magasin Granta, at førstehjælpskassen var fyldt med psykoaktive stoffer.

Mændene dryppede dagligt øjnene med kokain for at undgå sneblindhed. Diarre blev kureret med kalk, der var kværnet sammen med opium. Mavesmerter kunne kureres med hash og chilipeber, og dertil fik de ofte udmattede mænd hver time en lille pille kaldet 'Forced March' – tvungen march – som bestod af koffein og kokain.

I førstehjælpskassen var også sårbandager lavet af svømmeblærerne fra den russiske stør eller fra både oksers og hajers indvolde. Der var udtræk af jern, stryknin, arsenik – stoffer, som i forkerte doser kunne føre til den visse død.

Af moderne remedier havde de stort set kun aspirin og morfin på hånden, skriver det amerikanske nyhedssite, NPR. Det virkelig livreddende, diverse antibiotika, var endnu ikke opfundet på det tidspunkt.

Nimrod-ekspeditionen matte vende om 150 kilometer fra Sydpolen. Polen blev først nået i december 1911 af den norske polarforsker Roald Amundsen. Kort efter, i marts 1912, nåede et hold under ledelse af Robert F. Scott frem; blot for at opdage, at de var blevet slået i kapløbet. Hele holdet døde på vejen tilbage, lukket inde af en snestorm. De havde nok morfin med til at begå selvmord, men valgte den smertefulde gentleman-død.

'Må være nær enden. Har besluttet, at det skal være naturligt,' stod er således i Robert F. Scotts dagbogsoptegnelser, der siden blev fundet.

Den nulevende polarlæge, Gavin Francis, der selv har opholdt sig på Antarktis I 18 måneder som læge, er ikke ubekendt med, hvilke remedier, man bør have med på en længere ekspedition. I dag er de narkotiske stoffer stort set udfaset – undtagen morfin til hasteoperationer. Til gengæld medbringer polarforskere i dag kondomer. Kedeligt har det aldrig været at være eventyrer.