Hængebryster og lyster, orgasmer og sekreter. Den nye ’Kvinde kend din krop’ udkommer i dag, og den har masser af tabuer at tage sig af

Tænk, hvis samlejet stoppede, når kvinden var færdig?

De to unge kvinder flækker af grin. Det er et sjovt tankeeksperiment, for sådan er sex for mange mennesker – men med omvendt fortegn. Mandens udløsning afgør, hvornår ’vi’ er færdige. Hvorfor finder kvinder sig i det?

Den slags spørgsmål viser, at der stadig er en masse at tale om. Mænd og kvinder er stadig ikke helt lige, og begge køn trækkes med stereotype opfattelser, der hæmmer som en klods om benet. Som f.eks. at kvinder ikke kan forvente en orgasme, når de har sex.

Damer 12

- Så mystisk er det altså heller ikke at få en kvinde til at komme, siger Christine Dreyer Alexandersen og henviser til de gode tip i den nye ’Kvinde kend din krop’.

Caroline Due (24) og Christine Dreyer Alexandersen (32) er en del af redaktionen bag den nye udgave af den legendariske kvinde-håndbog. 2013-versionen udkommer i dag med ny tekst og fotos fra forside til bagside. Den giver svar på alt fra blærebetændelse til amning, menstruation, overgangsalder og god analsex. Og frem for alt prøver den at udvide rammerne lidt.

- Bare det, at der er nogle rammer, man skal passe ind i, gør, at der er nogle, der falder udenfor. Vi vil gerne have, at de rammer bliver så brede som muligt, udtrykker Caroline Due det.

Kusse, kusse, kusse...

Den nye bog er en moppedreng på over 500 sider, for der er masser at oplyse om og afmystificere. Både ligestillingen og frisindet kunne trives bedre, mener redaktørerne. Der er intet, der er ordnet og uddebatteret.

- Rettigheder er opnået, men det er skrøbeligt. I år har vi f.eks. set, at der er sat spørgsmålstegn ved abortloven med en kors-mark ved Horsens, og det er pludselig til diskussion, om man må amme offentligt. Idealer om, hvordan man skal være mor, svinger også frem og tilbage som et pendul. Vi er nødt til at blive ved med at snakke om de her ting, siger Christine Dreyer Alexandersen.

Hvilke tabuer er det så, der stadig huserer?

- Bare at bruge ordet ’kusse’, som vi har gjort i bogen. Kusse, kusse, kusse... Sig det 50 gange, så holder du op med at rødme. Det skal afmystificeres i stedet for, at folk siger ’den dernede’ og sådan noget, siger Christine Dreyer Alexandersen.

- Hvad man må som kvinde... Man må ikke have haft for mange sex-partnere, men heller ikke for få. Man skal ikke være ’slutty’, men stadig være tilpas seksuel overfor sin sexpartner. Og når man er over 50, opfattes man enten som ’cougar’ eller aseksuel, der slet ikke bliver set. Barneseksualitet er også tabu. Mange kan huske at have onaneret som barn, men opfattelsen er lidt, at man kun er seksuel fra 15 til 50, siger Caroline Due.

Og listen fortsætter: Der er den gamle traver om, at mænd skal forestille at have mere lyst end kvinder, så kvinden med meget lyst føler sig forkert, og manden med mindre lyst føler sig som en fiasko.

Damer 12

Kun hår på hovedet

Der er hår. At det i nyere tid er blevet mest normalt at se kvindekroppe, der kun har hår på toppen af hovedet.

Bryster skal helst være lige store og symmetriske, selvom de færreste er sådan udstyret fra naturen. I det hele taget bruger mange kvinder energi på at måle sig selv ud fra et diffust kropsideal og fokusere på, hvor de ikke slår til.

- Sekreter! lyder det nærmest i kor.

Alt, hvad der kommer ud af en kvindes nedre dele, skal helst holdes i det skjulte, mener de fleste. Men det skal også afdramatiseres, mener de to redaktører, der opfordrer kvinder til at slappe af og slippe en vind.

- Mange kvinder har tarmproblemer, fordi de holder sig hele tiden. Det skal afdramatiseres, så der ikke går tre dage mellem, at man går på toilettet, fordi man ikke kan skide hos sin kæreste. Det er hverken rart eller særlig smart. Så går det nemlig den modsatte vej, når man bliver ældre. Så kan man få afføringsinkontinens. Jo mere du holder dig som ung, des mindre kan du holde tilbage senere, advarer Christine Dreyer Alexandersen.

- Blod er der heller ikke nogen, der må se, tilføjer Caroline Due.

- Og det er da noget pjat. Der er faktisk mange kvinder, der får større sexlyst, når de har menstruation. Det er da synd ikke at udnytte det.

- Vi går og siger, at vi er så frisindede i Danmark. Det er vi ikke en skid, udbryder Christine Dreyer Alexandersen og ryster på hovedet.

’Omfavn kroppen’ lyder deres budskab.

"Kvinde kend din krop" i den femte udgave udkommer torsdag.
"Kvinde kend din krop" i den femte udgave udkommer torsdag.
Vis mere