Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, fortæller, at han var nær ven og studiekammerat med den faldne amerikanske soldat, hvis familie Donald Trump har hængt ud. Marcus Knuth er »trist og overvældet« over vennens død og over, at Trumps omtale af muslimer.

Det er netop gået op for Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, at han kender den faldne amerikanske officer, der har været stor medieomtale af de seneste dage.

Officerens forældre talte på demokraternes konvent i sidste uge, hvor de blandt andet kritiserede den republikanske præsidentkandidat Donald Trump. Trump kom efterfølgende med en nedgørende kommentar om, at morens stiltiende optræden nok var udtryk for, at hun ikke havde »tilladelse til at sige noget«.

Hun forklarede dog selv efterfølgende, at hun stadig ikke kan tale offentligt om tabet af sønnen uden at bryde sammen. Siden har Trump fået den klare regel i amerikansk politik at føle, at det er uacceptabelt at kritisere faldne soldater og deres familier. Læs mere her.

Herhjemme føler Marcus Knuth sig særlig berørt af sagen, da han kendte officeren, Humayun Khan.

»For at være helt ærlig er jeg lidt rundt på gulvet, for jeg har lige fundet ud af, at det er ham,« siger han.

Trist og overvældende

Marcus Knuth var nær ven og studiekammerat med Humayun Khan. De to læste sammen fra 1999 til 2000 på University of Virginia, de boede lige ved siden af hinanden, og de gik ud sammen om aftenen. Men da Marcus Knuth i 2003 flyttede tilbage til Europa gled kontakten ud. Det er først lige gået op for ham nu, at Humayun Khan er død.

»Og det at se en af sine gode gamle kammerater og hans familie blive hængt ud på den måde i et kollektivt angreb på islam, når han som muslimsk amerikansk soldat har ofret sit liv, det er en ret trist og overvældende oplevelse,« siger han.

Humayun Khan blev dræbt, da han var udsendt i Irak i 2004. Flere medier har beskrevet, at han arbejdede ved et checkpoint, da en bil med selvmordsbombere kom kørende. Humayun Khan bad angiveligt de øvrige soldater om at søge dækning, mens han selv gik frem mod bilen for at få den til at standse.

»Så det var heltemod kan man sige, at bomben tog ham med i stedet for hele enheden,« siger Marcus Knuth, der er ked af, at Donald Trump nu »nedgør Khans familie, fordi de er muslimer«.

En dæmonisering også i Danmark

Ordføreren hæfter sig netop ved debatten om muslimer. Marcus Knuth mener, debatten i USA også trækker tråde til Danmark, hvor Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, for nylig foreslog et totalt stop for indvandring fra muslimske lande på baggrund af den seneste tids terrorangreb i Europa.

»Vi bør have et stop for flygtninge og indvandrere fra muslimske lande i en periode,« sagde Søren Espersen blandt andet. Læs mere her.

Marcus Knuth mener, at Dansk Folkeparti dæmoniserer en hel religion.

»Nogle af dem, vi skal have den største respekt for, er de muslimer, der tør gå forrest i kampen mod de ekstreme dele af deres egen religion,« siger han.

Det gælder ikke hele islam

Som integrations- og udlændingeordfører er Marcus Knuth imidlertid også selv kommet med skarpe udtalelser på området, men han fastholder, at han altid forsøger at gøre det helt klart, at »vi har et kæmpe problem med islam i Danmark, men det gælder ikke hele islam og det gælder ikke alle muslimer«.

På Facebook har han også skrevet om den amerianske officer, og her slutter han sit indlæg af således:

»Lad os ikke dæmonisere en hel religion, da der er mange muslimer, der ofre livet i kampen for frihed. Lad os i stedet tage alle værktøjer i brug i kampen mod ekstremisme og dem, som ikke vil Danmark og Vesten. Både herhjemme og i udlandet. Lad os være stolte af, at de danske soldater er nogle af dem, der går forrest i kampen mod Islamisk Stat – og lad os hylde de muslimer, som tør kæmpe mod de ekstreme dele af deres egen religion. Ære være Khans minde.«