Massakren på øen Utøya holder stadig mange af de overlevende vågne om natten. 19-årige Caroline leder hele tiden efter flugtveje og kan ikke fungere på skolebænken.

Mange af de unge, der befandt sig på den norske ø Utøya, da Anders Breivik gik amok og dræbte 69 personer, lider i dag af søvnproblemer og har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen.

Det skriver den norske avis Verdens Gang.

- Mange af dem har det hårdt psykisk og viser symptomer på posttraumatisk stressyndrom, fortæller bistandsadvokat Inger J. Reiestad Hansen, der repræsenterer 40 af de overlevende.

- De kæmper med søvnproblemer, mareridt, angst, sorg og et konstant behov for kontrol. De skal altid vide, hvor de har nødudgange, og at de ikke er i fare for at blive fanget, siger advokaten.

Mange af os har det hårdt

Det gælder blandt andet den 19-årige Caroline Winge, som avisen har talt med. Hun befandt sig sammen med sin kæreste i kølerummet i cafébygningen på øen, da Anders Breivik begik sin massakre 22. juli. Da politiet nåede frem forsøgte hun at hjælpe de sårede ved at give livreddende førstehjælp.

Nu har hun problemer med sin sygeplejerskeuddannelse, fordi hun ikke kan sove om natten og konstant tænker på at finde flugtveje.

LÆS MERE: 

Når hun sidder i auditoriet på sin skole, tænker hun konstant på, hvordan hun kan slippe væk.

- Jeg genkender mange af symptomerne på posttraumatisk stresssyndrom i mig selv, og det tror jeg også mange af de andre (overlevende, red.) gør. Der er mange af os, som har det hårdt, siger Caroline Winge, der har kontakt til mange, der ligesom hun selv overlevede den skæbnesvangre aften.

Læser derhjemme

Nu har hun valgt at læse derhjemme i stedet for at deltage i undervisningen, for hun er opsat på at gennemføre sin uddannelse.

530 personer - primært helt unge - overlevede massakren på den lille norske ø.

LÆS OGSÅ: 

Ifølge Verdens Gang får mellem 30 og 50 procent af vidnerne til massedrab statistisk set psykiske problemer.