»Der er ingen grund til at spørge. Vi ved godt hvorfor. Jeg vil bare gerne hjem nu.«

Sådan lød det fra en kvindelig medicinstuderende fra Nigeria, som har bopæl i Ukraine og tog dertil for at blive læge.

Men nu har hun oplevet Ukraine fra en mindre velkommen side, end hun har været vant til. Hun var sammen med mange andre tilsidesat for den hjælp, som blev tilbudt til det ukrainske folk, fortæller hun til CNN.

»Mere end ti busser kom og hentede ukrainerne, mens vi så på. Vi troede, at de ville hente os bagefter, men vi fik i stedet besked på at gå,« fortæller den nigerianske medicinstuderende Rachel Onyegbule.

En kvindelig medicinstuderende fra Indien har ligeledes fortalt, hvordan de ukrainske myndigheder har behandlet folk forskelligt på baggrund af nationalitet.

»Der er tre checkpoints, man skal igennem for at nå grænsen til Polen. Det andet checkpoint var det værste. Militæret ville ikke lukke indiske mænd og drenge igennem. Vi lå grædende på vores knæ. De tævede de indiske mænd,« fortæller Saakshi Ijantkar på 22 år til CNN.

Mange af de studerende ventede på gaden i flere dage i minusgrader uden mad eller vand.

»Jeg så mennesker, der rystede så meget af kulde, at de faldt om på gaden grundet hypotermi. Der var ingen hjælp at hente. Vi ventede i timevis.«

Foto: Ritzau/Scanpiz, AFP, Wotjek Radwanski
Foto: Ritzau/Scanpiz, AFP, Wotjek Radwanski
Vis mere

Andriy Demchenko er talsmand for grænsekontrollen i Ukraine. Han genkender ikke anklagerne mod de ukrainske myndigheder.

»Jeg kan sige, at alt foregår efter lovgivningen. Der er ingen opdeling af nationer, statsborgerskab eller klasseopdeling ved grænserne,« siger talsmanden til CNN.

Selvom flere af de studerende fortalte CNN, at de oplevede racistisk adskillelse, så bebrejdede de ikke de ukrainske myndigheder for at prioritere deres egne borgere først.

Ifølge medicinstuderende Rachel Onyegbule har det derimod været den nigerianske regering, der har svigtet ved ikke at hjælpe yderligere med evakuering.

På Twitter opdaterede Nigerias udenrigsminister, Geoffrey Onyeama, at han har rakt ud til den ukrainske udenrigsminister.

»Jeg har udtrykt min bekymring om de ukrainske grænsevagter, der hindrer nigerianske borgere i at rejse hjem. Ministeren lovede at undersøge sagen og vende tilbage,« skriver Geoffrey Onyeama på sin Twitter-profil.

Geoffrey Onyeama, Twitter / 27. februar 2022
Geoffrey Onyeama, Twitter / 27. februar 2022
Vis mere

På de sociale medier har folk delt hashtagget #africansukraine for at sprede budskabet og rette opmærksomhed mod de afrikanske studerendes tryghed.