De tungt bevæbnede specialstyrker, der skulle stoppe terroristen og massemorderen Anders Breiviks dødshærgen på øen Utøya, oplevede motorstop på vej ud til øen.

Det gav Anders Breivik omkring 10 minutter mere alene med de op til 700 skrækslagene børn og unge, som han koldt henrettede en efter en med et automat-våben og en pistol i fredags. Indtil videre er 86 døde.

Da specialstyrkerne ankom med bil til fastlandet ud for Utøya, stod to politimænd klar med en båd. De to betjente var de første, der ankom til stedet, men de ventede på specialstyrkerne, før de rykkede ind.

På vej ud mod øen fik båden motorstop.

- Jeg kan bekræfte, at vi havde motorstop, men vi fik hurtigt fat i to nye både, siger politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud til dagbladet.no.

Motorstoppet forsinkede politiet 10 minutter - og Anders Breiviks terror stod på i omkring en halvanden time før, det lykkedes politiet at anholde ham på øen. Han gik i land på øen klokken 17.07, og begyndte kort efter at henrette børn og unge.

Norsk Politis logfiler viser, at politiet fik den første fortvivlede melding om skyderiet klokken 17.27 - og klokken 18.25 gik politiet i land på øen og pågreb terroristen.

- Det at sætte gang i sådan en opgave kræver, at vi får kaldt det rette mandskab ind. De skal udstyres, de skal bevæbnes, de skal køres til stedet og over i en båd. Alt dette skete i løbet af en time, siger politimester Sissel Hammer.

Hun har fuld forståelse for, at ofre og pårørende har følt, at det tog en evighed.

- Hvert minut, du gemmer dig på en ø i frygt for at blive skudt, opleves som et år. Jeg har også lyst til at sige, at det er aldeles forfærdeligt. Det er 11. september for Norge. Jeg føler for alle, der har oplevet dette eller som har mistet sine nærmeste. Og jeg har dyb respekt for det arbejde, som politiet og frivillige lagde for dagen, siger hun.

Hun rykkede selv ud til øen, da hun hørte om skyderiet. Det blev taget meget seriøst med det samme, siger hun.

- At situationen er ekstrem for alle, der er involveret, er der ingen tvivl om. Det er meget dygtige mennesker, der har gennemført solidt politiarbejde i denne sag, siger hun.