Det var et trist syn, som mødte Niclas Mattsson, da han for et par uger siden besøgte sin ældre mor i hendes lejlighed på et plejecenter i den stockholmske forstad Sätra.

For dér – midt på badeværelsets kolde gulv, lå den ældre kvinde livløs. Kun iklædt sit undertøj og med en rollator over sig.

I hendes køkken fandt han efterfølgende en note, der forklarede, at moderen var død. Beskeden var skrevet af kvindens læge, som få timer tidligere havde erklæret den ældre kvinde død - uden at meddele det til hendes pårørende.

Det skriver svenske Arbetarbladet.

Fik ikke besked

Det var mandag den 8. august, at Niclas Mattsson ved et tilfælde besøgte sin mor, da hun ikke havde svaret sin telefon i løbet af formiddagen.

Da han fandt sin mor liggende livløs på sit badeværelsesgulv, forsøgte han øjeblikkeligt at udøve førstehjælp, men da hendes hud var blålig, og da hun ikke trak vejret, kontaktede han straks alarmcentralen.

Niclas Mattssons mor var død af en blodprop i lungen natten til mandag, kunne det senere konstateres.

Alligevel fik Niclas Mattsson intet at vide, før han selv fandt sin mor liggende død på hendes badeværelsesgulv mandag eftermiddag. Og det til trods for at hjemmeplejen havde tilset den ældre kvinde i hendes ældrebolig selvsamme morgen, ligesom kvindens læge havde erklæret hende død omkring klokken 11.30.

»Jeg forstår ikke, hvordan det kan gå til. At efterlade et dødt menneske på denne måde viser en mangel på menneskelig værdighed,« siger Niclas Mattsson til Arbetarbladet.

Havde intet nummer

Kort efter dødsfaldet undskyldte hjemmeplejen sig med, at man ikke kunne finde et telefonnummer til de pårørende.

Den ansvarlige sundhedsmyndighed har dog efterfølgende undskyldt, at både hjemmeplejen og den pågældende læge har svigtet deres opgaver på flere afgørende punkter.

»Først og fremmest vil jeg sige, at det er yderst uacceptabelt, at en pårørende skal opleve dette. Vi undskylder. Både hjemmeplejen og vi har begået alvorlige fejl. Selv om der ikke var noget telefonnummer, kan man ikke efterlade en død person på denne måde. I sådanne tilfælde er det vigtigt, at man kan sætte sig ind i familiens situation. Det er ikke sket her,« siger overlæge Börje Svensson til Arbetarbladet.

Niclas Mattsson ønsker ikke at bebrejde nogen for de fejl, der er foretaget i sagen, men han håber, at historien kan være med til at forhindre, at noget lignende sker i fremtiden.

»Lyt til din samvittighed, selv en død person har værdi. Havde man bare lagt et lagen over hende, havde det betydet meget for mig. Billedet af min mor, som ligger på et koldt badeværelsesgulv, vil for altid være på min nethinde. Den eneste trøst, jeg har, er, at hun havde et roligt ansigt, da jeg fandt hende,« siger han.

Sagen er nu meldt til de svenske sundhedsmyndigheder, og lægehuset i Sätra vil nu starte en intern undersøgelse, der kan kaste lys over, hvordan fejlen er sket.