En 47-årig, islamkritisk frisør risikerer seks måneders fængselsstraf, efter at hun sidste år nægtede en hijab-klædt kvinde adgang til sin frisørsalon i Bryne ved Rogaland i det sydvestlige Norge. Nu skal sagen for retten.

Det var i oktober måned sidste år, at en ung kvinde iført hijab (et tørklæde, der dækker hår, hals og skuldre, red.) henvendte sig i Merete Hodnes frisørsalon i Bryne for at spørge om prisen på en hårfarvning.

Hertil svarede Merete Hodne ifølge tiltalen, at den unge kvinde ikke var velkommen.

Efterfølgende fik Merete Hodne en pålagt en bøde på 8.000 norske kroner (ca. 6.300 danske kroner, red.) af politiet. En bøde, hun nægtede at betale, og hun er nu tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf om diskrimering.

Det skriver TV 2 Norge, som har talt med den 47-årige frisør forud for retssagen, som begynder i næste uge.

»Jeg ønsker ikke ondskaben indenfor dørene, der hvor jeg kan bestemme. Ideologien islam er ondskab, og muhammedanisme og hijab er symboler på denne ideologi, ligesom hagekors er for nazisme,« siger Merete Hodne til TV 2 Norge.

Den 24-årige hijab-klædte kvinde, der blev bortvist fra Merete Hodnes salon, kan dog ikke forstå frisørens argumentation.

»Det kan umuligt være ondskab at åbne en dør til en frisørsalon for at spørge efter prisen på at få lavet striber i håret. Jeg føler mig dybt krænket, når jeg bliver behandlet på en sådan måde i det offentlige rum i mit eget land - bare fordi jeg bærer et hovedtørklæde,« fortalte den 24-årige kvinde sidste år til Stavanger Aftenblad.

Villig til at tage fængselsstraf

Sagen er den første af sin art i Norge, hvor den har skabt megen debat.

Norsk Antiracistisk Center mener, det er vigtigt, at sagen kommer for retten, da organisationen ikke er i tvivl om, at den 47-årige frisør har brudt loven og bør straffes.

Merete Hodnes advokat kan dog ikke se, hvorfor hendes klient skal straffes og henviser til lignende sager i Europa, fx i Frankrig, hvor det er tilladt at forbyde den islamiske hovedbeklædning i skoler.

Selv fortryder Merete Hodne ikke sin opførsel over for den unge kvinde, og hun frygter heller ikke at ende i fængsel efter retssagen. Hvis hun taber sagen, vil hun anke den, fortæller hun. .

»Jeg er ikke racist. Jeg er en politisk aktivist, der kæmper mod muhammedanismen i Europa. Det er ikke muslimer, jeg er kritisk over for, men ideologien islam, siger hun til norske TV 2.

Merete Hodne har tidligere været aktiv i foreningen 'Stop islameringen af Norge' og Pegida.