298 mennesker døde, da det malaysiske passagerfly MH17 styrtede ned over det uro-plagede Ukraine sidste år. Siden har fulgt talrige spekulationer om, hvorvidt flyet blev skudt ned, hvem der skød det ned, og hvorfor.

Pilen har længe peget på pro-russiske rebeller i området omkring den ukrainske by Donetsk, hvilket Rusland konsekvent har afvist og i stedet peget på de ukrainske styrker som synderne.

Nu skriver det amerikanske medie CNN, at en afsluttende rapport, skrevet af den hollandske pendant til Havarikommissionen, Dutch Safety Board, er på vej. Den viser ifølge CNN's kilder, at beviserne fra styrtet peger på, at det rent faktisk var pro-russiske rebeller, der skød flyet ned.

MH17 fra Malaysia Airlines var den 17. juli 2014 på vej fra hollandske Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia, da luftfartsmyndighederne mistede kontakt med flyet. På det tidspunkt var flyet over Ukraine, hvor pro-russiske rebeller kæmpede med ukrainske styrker. MH17 styrtede ned omkring 40 kilometer til den ukrainsk/russiske grænse, og alle passagererne ombord mistede livet.

MH17 styrtede ned på en mark i det østlige Ukraine omkring 40 kilometer fra grænsen til Rusland.
MH17 styrtede ned på en mark i det østlige Ukraine omkring 40 kilometer fra grænsen til Rusland. Foto: screendump Google Maps
Vis mere

Kritik af Malaysia Airlines
Den endnu ikke offentliggjorte rapport indeholder ifølge CNN's kilder oplysninger om både den missil-type, der blev brugt til at skyde flyet ned og hvor det blev affyret fra.

Både tyske og amerikanske myndigheder mente efter styrtet, at et såkaldt Buk missil-system blev brugt til at skyde flyet ned. Den slags missiler er udviklet i Sovjetunionen og bliver blandt andet brugt af Rusland. Derfor mente myndighederne, at pilen måtte pege på pro-russiske rebeller, der skulle have fået missil-udstyret af Rusland og brugt det i det område, som rebellerne kontrollerede.

Flyselskabet Malaysia Airlines, der fløj MH17, slipper ikke uden kritik i rapporten. Flere andre luftfartsselskaber havde ændret deres flyruter for at undgå at flyve over det uroplagede Ukraine, men Malaysia Airlines havde altså valgt at fortsætte flyvninger over Ukraine.

Blandt de 298 personer ombord på flyet, var en fremtrædende AIDS-forsker, der var på vej til en konference i Australien, en hollandsk senator, en australsk forfatter og en malaysisk skuespiller. 80 personer ombord var børn.

Den endelige rapport udkommer efter planen til oktober.