»Jeg føler mig lidt træt, fik I al min data? Jeg tager måske en lur...«

Sådan lød det i nat fra landingsfartøjet Philaes officielle Twitter-profil, efter at den europæiske rumfartsorganisation ESA siden torsdag har kæmpet for at få det 100 kilo tunge fartøj ud af sin skyggefulde position på kometen 67P.

ESA bekræfter i en opdatering på Twitter:

»Vi har mistet signalet. Vi har ikke længere kontakt med Philae.«

Organisationen tilføjer, at al data fra fartøjets første sending er nået sikkert frem.

Håb endnu

ESA har siden Philaes historiske landing onsdag været bekymrede for fartøjets batterilevetid. Philaes batteri er lavet til at kunne holde i 60 timer på kometens overflade. Herefter var planen, at batteriet skulle oplades af sollys, som skulle indfanges af solpanelerne på fartøjets overflade. Men på grund af en fejl i de to harpuner, der skulle have fæstnet fartøjet til den klippefyldte komets overflade, er Philae havnet i et skyggefuldt område godt en kilometer fra ESA's oprindelige mål for landingen.

Rosetta

Men selv om Philaes mission for nu er sat på ufrivilligt standby, er alt håb ikke ude endnu. Komet 67P kommer nemlig i august 2015 så tæt på solen, at Philae måske vil kunne vågne op og blive genopladet.

»Mit liv på kometen er lige begyndt. Jeg fortæller jer mere om mit nye hjem, komet 67P, snart.... zzzz,« afsluttede ESA i nat gennem Philaes officielle Twitter-profil.