Flygtningepresset i Tyskland er nu så intenst, at man har set sig nødsaget til at omdanne den gamle koncentrationslejr Dachau nær München til et center for hjemløse og asylansøgere.

Mere end 200.000 krigsfanger var indsat i Dachau under Anden Verdenskrig. Her blev de blandt andet tvunget til at arbejde i de tilhørende marker med at klargøre jorden og plante urter til medicinsk brug. Fangerne, størstedelen jøder, levede under kummerlige forhold, og mere end 30.000 døede af deres trængsler eller blev henrettet i årene 1941-45.

»Det var meget hårdt arbejde, for det foregik mest udenfor, og dødsraten var enorm. Det var et sted fyldt med død og skræk,« fortæller Gabrielle Hammermann, der er direktør for Dachau-lejrens mindested, der udover at huse hjemløse og asylansøgere fungerer som museum.

Hun mener ikke, stedet egner sig til at huse mennesker, der er mærket af traumer, krig og forfølgelse.

»Grundlæggende synes vi,  at der er andre, mere passende steder at huse folk, særligt fordi integration er et stort mål. Derfor synes jeg, det giver mere mening at huse mennesker i centre i byerne, frem for i yderområderne. Men i øjeblikket er husningssituationen meget presset,« siger Gabrielle hammermann til Reuters. Se video herover.