I en afstemning på Facebook vil næsten 80 procent af deltagerne ikke indføre dødsstraf for at straffe massemorderen Anders Breivik.

Over 100.000 nordmænd har afgivet deres stemme i afstemningen - "Bør Norge ændre sine love, så Anders Breivik kan få dødsstraf?"

Hvordan synes du, Anders Breivik skal straffes? Deltag i afstemningen til højre og debatten herunder.

Anders Breivik kan højest få 21 år, hvis han dømmes for massemord og terror. Dømmes han for forbrydelser mod menneskeheden, kan straffen blive 30 år.


Men hverken direkte livstid eller dødsstraf er en mulighed i Norge. Og det får flere amerikanere til at undre sig.

- Sikke en skandale! Den inhumane psykotiske morder kan slippe med 21 års fængsel under norsk lov? SERIØST?, skriver CNN-værten Piers Morgan på Twitter.

Hvis en gerningsmand anses for sindssyg eller som særlig farlig for sine omgivelser, er det dog muligt inden for norsk lov at straffe med forvaring på ubestemt tid. Gerningsmanden vil i det tilfælde først blive løsladt, hvis systemet finder, at han ikke længere er en trussel mod sine omgivelser.

En klumme skrevet af en journalist på amerikanske The Daily Beast kalder straffen billig lige meget hvad.

- Han slipper billigt. Men nordmænd, som de fleste europæere, er overbevist om, at deres milde retssystem fungerer, skriver han.

- I et land, der ser på ideen om straf som barbarisk og hvor hensigten er at få fangen tilpasset samfundet igen, ser en fængselsstraf ikke så hård ud.

Dem mindes vi i dag


National Public Radio har talt med en amerikansk ekspert, forskeren Nida Gelazis, der prøver at forklare, hvorfor nordmændene ikke går ind for dødsstraf.

- Der er enighed om, at dødsstraf er barbarisk, og det ikke er noget, et moderne demokrati skal deltage i. Nordmændene er ikke villige til at støtte en stat, der har magten til at tage et liv - ligegyldigt hvad der er sket, siger han.

Se reportagen: Vores hjerter bløder


Hvordan synes du, Anders Breivik skal straffes? Deltag i afstemningen til højre og debatten herunder.