Kl. 15.28 traskede Jørgen Leth ind på caféen, som et par minutter senere skulle danne rammen om hans pressemøde.

Efter ham fulgte en horde af nyudklækkede studenter og andre nysgerrige sjæle.

Mange af de fremmødte havde allerede fået selfies og/eller autografer i studenterhuen ude foran ’Granola’ og skabt et mindre kaos på Værnedamsvej i grænselandet mellem Vesterbro og Frederiksberg.

Men de havde ikke fået nok endnu.

Ude foran caféen Granola i København giver Jørgen Leth autografer.
Ude foran caféen Granola i København giver Jørgen Leth autografer. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

En student får foreviget øjeblikket med Jørgen Leth inden pressemødets start.
En student får foreviget øjeblikket med Jørgen Leth inden pressemødets start. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

De var ikke klar til at slippe 82-årige Jørgen Leth, der har et imponerende greb i ungdommen – og åbenbart særligt studenterne – som de fleste diskoteksejere må misunde ham.

Manden, der for de fleste danskere er selve soundtracket til Tour de France, havde inviteret medierne til pressemøde med nyt om netop Tour'en og hans egen person.

Og i et lokale, der var fyldt til randen med medier, fans og andet godtfolk – ja, der hang endda folk ind ad vinduerne – kunne Jørgen Leth så bekendtgøre, at han også denne sommer kommer til at spille en rolle under Tour de France, selvom han ikke længere arbejder for TV2.

Først var der dog lige noget andet, han ville af med.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Tak fordi I kom. Det er fantastisk at se så mange mennesker. Og særligt unge mennesker, der herude foran erklærer, at de er fans. Det må jeg sige. Og det er ikke engang opsat,« sagde Jørgen Leth til publikums store begejstring.

Og så udløste Jørgen Leth ellers spændingen.

Han fortalte, at der havde været mange tilbud fra forskellige medier, men valget er faldet på et samarbejde med bilfabrikanten Citroën, som Jørgen Leth i forvejen laver tv-reklamer for.

»Vi sender en podcast ud hver dag. Vi skal igennem Frankrig. Vi skal ikke være på selve ruten. men vi skal rundt i Frankrig og være i nærheden af ruten. Og så vil jeg fortælle om løbet, historien og geografien. Ligesom jeg plejer. Og så vil jeg også komme med vilde teorier,« sagde Jørgen Leth, som kommer til at køre rundt i en Citroën-bil med sit eget ansigt på.

Her er bilen, som Jørgen Leth skal køre rundt i under Tour de France.
Her er bilen, som Jørgen Leth skal køre rundt i under Tour de France. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

»Det var det, TV2 ikke kunne forstå. At jeg ikke kunne dække Tour'en fra Odense. Det er ikke særligt dramatisk. Jeg har et udmærket forhold til TV2 i dag.«

»Men jeg sagde allerede i november til TV2, at jeg ikke ville dække det fra Odense. Hvis I ikke har forstået det, så har I ikke forstået ret meget. Det er for dumt,« lød det.

Herefter kunne Jørgen Leths søn, Asger, der skal med sin far til Frankrig, fortælle, at der bliver tale om en videopodcast, som hver dag kan hentes på Citroëns hjemmeside.

Den del var Jørgen Leth ikke klar over, men med et smil konstaterede han, at det fortsat er et relativt nyt samarbejde.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Vi har samlet et hold. Først og fremmest min søn Asger. Også min Tour de France-chauffør gennem 11 år. Vi kommer til Tour de France via Bruxelles (starbyen, red.) ligesom alle andre. Vi glæder os meget. Vi er meget veloplagte. Det er alletiders mulighed,« konstaterede Jørgen Leth, som undervejs får besøg af nogle af sine venner, der vil gæsteoptræde i podcasten.

»I store træk skal vi ned og hænge ud i Sydfrankrig. Låne et slot hist og her. Tage det lidt afslappet. Være i nærheden af Montpellier. Vi har inviteret nogle venner derned. Jeg glæder mig til at se Tour de France på en anden måde. Det glæder jeg mig til. Uden at trække mig tilbage,« sagde Leth, som også fik erklæret, at han ikke tror på, at Jakob Fuglsang stryger helt til tops:

»Jeg glæder mig til – ligesom alle andre danskere – at følge Jakob Fuglsang. Men han er ikke favorit til at vinde løbet, som nogen mener. Men ham, jeg glæder mig mest til at følge, er Egan Bernal.«

Og så var seancen ellers ved at være afsluttet. I hvert fald selve pressemødet.

En student får taget en selfie sammen med Jørgen Leth efter pressemødet.
En student får taget en selfie sammen med Jørgen Leth efter pressemødet. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

For de studenter, der endnu ikke havde fået selfies eller Leths signatur, tog pænt opstilling i en lang kø for en efter en at komme i audiens hos den levende legende og få foreviget mindet.

Da alle havde fået det, de kom efter, forlod Jørgen Leth caféen, mens publikum sendte lykønskninger mod ham og viftede med de franske flag, som sønnen Asger havde medbragt.

Vi kan vist godt konstatere, at Jørgen Leth er klar til Tour de France.

Publikum sender Jørgen Leth godt af sted mod Tour de France.
Publikum sender Jørgen Leth godt af sted mod Tour de France. Foto: Nils Meilvang
Vis mere