Krydstogterne findes i et hav af muligheder, og ifølge Dansk Rejsebureau Forening vil over 100.000 danskere være af sted på en vand-ferie i løbet af 2017.

Fra det vestlige USA til Fjernøsten eller fra det Baltiske Hav til Donaufloden er bare nogle af de valgmuligheder, danskerne har, når de vil på krydstogt. Og de elsker det. Hos Dansk Rejsebureau Forening skønner fomand Lars Thykier således, at flere end 100.000 danskere tager på skibs-ferie på både have og floder i år.

»Vi ved, at 35.222 danskere var på hav-krydstogt i 2016, men samler man alle former for vand-rundrejse, så er det altså rigtig mange danskere. Der findes så mange forskellige muligheder for den slags ture, og derfor vil antallet også stige fremadrettet,« siger Lars Thykier.

Brancheforeningen regner med, at der i 2017 vil være en stigning på omkring 3 procent i forhold til sidste år, og det hænger også sammen med, at der kommer flere og flere skibe på verdensplan.

Danmark står til at modtage rekordmange gæster fra vandet i år, men danskerne er altså også selv vilde med at dase på en båd.

Alt inkluderet

Og grunden til, så mange danskere vælger at sejle rundt i ferien, er prisen. Det mener i hvert fald den norske professor Svein Larsen, der forsker i bl.a. krydstogtsturisme ved Bergen Universitet.

»Krydstogterne er blevet en ny form for masseturisme – altså det er blevet meget billigt, og den lave pris hænger sammen med lønningerne ombord på skibet,« siger professoren.

Ombord på krydstogtskibene er det nemlig ofte arbejdere fra tredjeverdens lande, der betjener alle funktioner fra opvask til kaptajn, siger Svein Larsen, og ofte ser man, at skibets medarbejdere er Filippinere.

Desuden mener professoren, at rejsen er nem at overskue, både mht. transport, planlægning og økonomi.

»Det koster altså ikke meget at rejse med cruise, og så er det en meget let rejseform. Man betaler blandt andet hele beløbet på forhånd både transport, mad og overnatning, så man kender prisen for hele rejsen, når man booker hjemmefra,« siger Svein Larsen.

Helt speciel ferie

Hos prissammenligningssiden Travelmarket er de også bevidste om, at krydstogterne trækker mange danskere hvert år, og ferieformen er da også helt speciel, mener Ole Stouby, der er administrerende direktør.

»Med et krydstogt får man mange destinationer i én og samme rejse. Det gør det til en helt speciel ferieform, uanset om man er single, par eller familie med børn. Det er perfekt at kombinere kultur og storbyferie med sol- og badeferie,« siger Ole Stouby.

Han opfordrer dog danskerne til at undersøge pakkerejsens indhold, inden man booker sit første krydstogt, og man skal huske at indregne prisen for flybilletter til startdestinationen, hvis det ikke er inkluderet.

»Ofte kan man finde billige flybilletter til Rom, Venedig eller Barcelona, hvorfra mange krydstogter starter. Vil man ikke flyve men bare på krydstogt kan man vælge en af de mange ture i Østersøen, f.eks. en smuk rejse langs Norges kyst eller en rejse til Baltikum og Rusland. Mulighederne er store og ofte er der gode tilbud på krydstogt til halv pris,« lyder rådene fra direktør Ole Stouby.