Johanna Konta er Englands nye tennisstjerne, og i disse dage stormer hun frem med glimrende resultater ved Wimbledon.

Den 26-årige englænder har spillet sig helt frem til semifinalen ved den traditionsrige tennisturnering, hvor hun står over for den femdobbelte singlemester Venus Williams.

Men der gemmer sig en ganske tragisk historie bag Johanna Kontas store succes på banen, skriver engelske The Mirror.

Tennisstjernen havde formentlig ikke nået toppen, hvis ikke det var for sportspsykologen Juan Coto, der på tragisk vis tog sit eget liv i november sidste år i en alder af kun 47 år.

Coto har lært Johanna Konta at styre sin angst på banen, og det har været en yderst værdifuld hjælp, som har vendt op og ned på hendes tenniskarriere.

»Juan havde en stor indflydelse på mig. Det handler om mere end bare tennis – det handler om mit liv generelt og min lykke som person,« siger hun til det engelske medie.

Johanna Konta er den første engelske kvinde til at kvalificere sig til en semifinale ved Wimbledon siden Virgina Wade i 1978. Hun retter tankerne mod Juan Coto, når talen falder på hendes flotte bedrifter.

»Han er stadig i høj grad en del af alt, hvad jeg gør, alt hvad jeg vil fortsætte med i sporten og min karriere, og nok også alt derudover,« fortæller Johanna Konta.

»Han har givet mig en utrolig mængde værktøjer og vaner, som jeg stadig i dag stadig forsøger at bruge og forbedre.«

Englænderens tidligere træner introducerede hende for Juan Coto i november 2014, og på daværende tidspunkt var hun blot nummer 146 på verdensranglisten og tilbøjelig til at bukke under for pres.

Men Juan Coto lærte Johanna Konta at fokusere på de små ting som for eksempel at vinde en serv i stedet for en hel kamp. Hun lyttede og anvendte i stigende grad positive tanker som ’bliv ved med at kæmpe’ og ’du kan godt gøre det’.

Tidligere i 2017 vandt engelske Johanan Konta over den danske tennisstjerne Caroline Wozniacki ved tunreringen Miami Open.
Tidligere i 2017 vandt engelske Johanan Konta over den danske tennisstjerne Caroline Wozniacki ved tunreringen Miami Open. Foto: Geoff Burke
Vis mere

På en relativ kort periode spillede Konta sig op på verdensranglisten. På under 12 måneder avancerede hun mere end 100 pladser, og hun var nummer 20 i verden, da Juan Coto døde. I dag – mens Wimbledon afvikles – er hun placeret på en imponerende syvendeplads.

Juan Cotos død tog imidlertid hårdt på Johanna Konta, og hun begyndte for et par måneder siden at arbejde med en coach, der også kendte Coto. Det har virket efter hensigten, og nu er står hun således med muligheden for at spille sig i Wimbledon-finalen torsdag eftermiddag.

Men Johanna Kontas succes sættes også i relief af hendes liv, før hun mødte Juan Coto. Som barn fik hun fortalt, at hun ikke var god nok til at præstere, og senere fik hendes familie gæld grundet finansiering af hendes træning.

Johanna Konta er født i Sydney, Australien og har to ungarske forældre. Faderenen, Gabor, er hotel manager, og moderen, Gabriella, er tandlæge. I dag bor Konta i Eastbourne, East Sussex, og har haft engelsk statsborgerskab siden 2012.

Fra klokken 15.15 torsdag dansk tid afvikles semifinalen på Wimbledon-anlæggets Centre Court mellem Johanna Konta og Venus Williams.