Natron er normalt kun noget, der bliver taget i brug i madlavning. Men måske skal vi til at udvide vores horisont. Et stof i natron bliver i hvert fald nu kædet sammen med udsigter til at undgå 'en tidlig død'.

Det er stoffet bikarbonat, der bliver undersøgt for at have sundhedsfremmende egenskaber. Stoffet neutraliserer syre i blodet for at balancere blodets pH-værdi. Og det er altså den egenskab, der gør, at det måske kan betale sig at dykke lidt dybere i bøtten med bagepulver, næste gang du skal bage.

Studiet fra University of Utah er for nyligt publiceret i Clinical Journal of American Nephrology - og det viste, at ældre mennesker, der havde et nedsat niveau af bikarbonat, havde 24 pct. større risiko for at dø 'en tidlig død'.

Det antyder ifølge en af forfatterne bag studiet, Dr. Kalani Raphael, at et øget indtag af bikarbonat kan forlænge ens liv.

»Vi fandt frem til, at almindelig sunde ældre mennesker med et lavt niveau af bikarbonat har en højere risiko for at dø,« siger hun ifølge Daily Mail.

Nyrer og lungerne arbejder normalt sammen om at balancere niveauet af bikarbonat i blodet. Det er med til at sørge for, at kroppens pH-værdi er på et passende niveau, så celler og organer fungerer ordentligt.

Indtil nu har det været uvist, om små ændringer i blodets syre-base status kan påvirke levetiden hos relativ sunde mennesker. Men studiet viste altså, at folk med et normalt eller et højt niveau af bikarbonat havde den samme risiko for at dø 'en tidlig død' - mens dem med et lavt niveau havde en højere risiko.

Dermed indikerer studiet også, at man kan bruge en måling af kroppens bikarbonat koncentration til at fastslå, om man er i fare for at dø en tidlig død.

Udover natron kan frugt og grøntsager også afhjælpe et lave niveau af bikarbonat.

Studiet blev foretaget fra 1997-2014 og bygger på data fra 2.287 personer.

Der er foretaget rettelser i overskriften og i indholdet af denne artikel. Det engelske ord baking soda var fejlagtigt blevet oversat til bagepulver og ikke natron, som det retteligt er. BT beklager fejlen.