Grøntsagerne er ikke renset ordentlig, mælken har stået for længe uden for køleskabet, og karkluden tigger om at ryge i vasketøjskurven. Hver femte kender én i deres omgangskreds, der bor så uhygiejnisk, at de nødigst vil inviteres hjem på middag - viser en ny undersøgelse.

’Kommer du ikke hjem til mig og spiser i aften? Jeg laver mad’.

Normalt plejer vi at blive glade for en middagsinvitation, men der er undtagelser. En ny undersøgelse viser nemlig, at mere end hver femte har en ven, en bekendt eller et familiemedlem, der bor så uhygiejnisk, at de undgår at spise hjemme hos vedkommende.

En statistik, der overrasker hygiejneeksperten Susanne Knøchel:

»Hver femte! Det er mere, end jeg havde troet. Det er alligevel mange,« lyder reaktionen fra Susanne Knøchel. Hun er formand for Rådet for Bedre Hygiejne og professor på Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.

Hun vil gerne berolige de 21 procent af de adspurgte danskere med, at mange bakterier forsvinder, hvis maden bliver varmebehandlet til sidst.

Socialpsykologen Torben Bechmann Jensen nikker genkendende til problemet:

»Det er en fuldstændig kendt problemstilling, og den opstår, fordi vi har forskellige standarder for, hvor velordnet og rent hjemmet - og i særdeleshed køkkenet - skal være,« siger Torben Bechmann Jensen, der er socialpsykolog på Institut for Psykologi, Københavns Universitet.

Men skal man tro Torben Bechmann Jensen, handler undersøgelsens resultat om andet end skidt og snavs. For eksempel om, at man ikke bryder sig om de madvarer, vennen eller familiemedlemmet køber ind:

»I dag skal alt jo være super økologisk og spelt. Der er sikkert nogle, der undgår aftensmaden hos deres ven, fordi de har set, at vennen har buræg i køleskabet,« siger Torben Bechmann Jensen.

Han fortæller, at der nok er flere og flere, der oplever problemet, fordi vi i dag går så meget op i sundhed  og i at vælge de ’rigtige’ fødevarer.

Kvinderne undgår mændenes hjem

Undersøgelsen viser også, at der er færre mænd end kvinder, der undgår deres venner eller familimedlemmers hjem på grund af manglende hygiejne.

»At mændene i mindre grad oplever problemet skyldes, at de selv er nogle grissebasser. De går mindre op i hygiejne end kvinder. Mænd er altædende og i forhold til kvinder har de mindre fornemmelse for husgerning og det dér med at lave mad,« siger Torben Bechmann Jensen.

Han får opbakning af hygiejneeksperten:

»Mænd er ofte lidt mere afslappede, og de kerer sig ikke nær så meget om hygiejne som kvinder,« siger hygiejneeksperten Susanne Knøchel.

Hun uddyber, at særligt de yngre mænd, der lige er flyttet hjemmefra, har en tendens til at sløse lidt med hygiejnen i hjemmet. De får nemlig ikke altid lært, hvordan man ’holder hus’, inden de flytter hjemmefra.

Blandt kvinderne i undersøgelsen er det derimod helt op til hver fjerde, der har én i omgangskredsen, de nødigst vil spise hos på grund af hygiejnen eller manglen på samme.

Sådan kommer du problemet til livs

Men den fjerdedel må bare lære at leve med det. Torben Bechmann Jensen, fortæller, at det højest sandsynligt går ud over venskabet, hvis man siger til én, at han eller hun bor uhygiejnisk.

Men Torben Bechmann Jensen har alligevel tre mulige løsninger på problemet. Den ene er, at du altid sørger for at invitere hjem til dig selv. Den andens løsningsmodel er, at I altid går ud og spiser.

»Man kan jo også hjælpe den anden med at lave maden og tilbyde, at I sammen køber ind til det. Når forskellighederne opstår under indkøbet og madlavningen, er det nemlig meget nærliggende at fortælle, hvorfor du mener, det er bedre at gøre ’sådan og sådan’.«

Men inden du begynder at tænke i løsningsmodeller, bør du overveje, om det ikke bare er dig, der gør et problem ud af noget, der ikke bør være et irritationsmoment:

»Undersøgelsen dækker helt klart også over, at folk er en lille smule for hysteriske. Til alle jer, der er bekymret, vil jeg bare sige ’slap nu af’. Man kan jo godt overleve, selvom man får serveret en jaka bov. Den humane krop kan altså klare ret meget,« siger Torben Bechmann Jensen.

Avisen tog på gaden og spurgte folk, om de kendte til problemet. Helt konkret spurgte vi folk:

 

'Har du en ven, veninde, en bekendt eller et familiemedlem, som du synes bor så uhygiejnisk, at du helst ikke vil spise hjemme hos vedkommende?'

Simon Tranberg, 28 år, studerende fra København S.
Simon Tranberg, 28 år, studerende fra København S.
Vis mere

»Ja, jeg har nogle venner, som jeg har det sådan med. Der ligger vasketøj rundt omkring, og der er efterladt opvask. De har for travlt til at rydde op, men det er også fordi, de er lidt dovne.  Jeg har sagt til dem, at de skal tage sig sammen og gøre rent, i hvert fald hvis de vil have damer på besøg. Mit eget hjem er også rodet, men inden jeg får gæster, bruger jeg altid en halv time på at rydde op.«

Mette Hertz, 31 år, jobkonsulent fra København S.
Mette Hertz, 31 år, jobkonsulent fra København S.
Vis mere

»Nej, det har jeg ikke. Måske er det fordi, det er mig, der er den ulækre. Haha. Ej, jeg har en omgangskreds, der næsten konkurrer om at have det flotteste hjem. Vi har alle sammen lige fået lavet nye køkkener, eller også er vi i gang med det.»

Alfred Henriksen, 22 år, foundraiser fra Valby.
Alfred Henriksen, 22 år, foundraiser fra Valby.
Vis mere

»Jeg kommer i tanke om to venner. De vasker ikke tingene ordentlig af, der er vasketøj på gulvet, og badeværelset er heller ikke det lækreste. Den ene er jeg nu flyttet sammen med i et kollektiv, så når vi laver mad, er vi fælles om det. Jeg har dog sagt til begge de to venner, at de lige skal tage sig sammen og komme i sving med at gøre rent.«

Rowan Reyes, 20 år, professionel balletdanser fra Tulsa Oklahoma.
Rowan Reyes, 20 år, professionel balletdanser fra Tulsa Oklahoma.
Vis mere

»Jeg har faktisk to venner, jeg har det sådan med. De roder i deres hjem, og deres køleskab er ikke gjort rent. De ved det dog godt selv, så når vi skal spise, går vi ud og spiser. Deres hygiejne er dog ikke noget, vi snakker om sådan rigtigt.«

Janne Bernild Kyster, 19 år, bibliotekar og facer fra Jyllinge.
Janne Bernild Kyster, 19 år, bibliotekar og facer fra Jyllinge.
Vis mere

»Ja. Jeg tænker på min veninde, der bor rodet, og som ikke tørrer støv af. Hendes vasketøj ligger også rundt omkring. Men vi spiser ikke så meget sammen, fordi det passer dårligt med vores arbejdstider. Men hvis hun en dag inviterer, vil jeg foreslå, at vi laver mad sammen.«

Marianne Andersen, 66 år, pensionist fra København S.
Marianne Andersen, 66 år, pensionist fra København S.
Vis mere

»Nej. Det er ikke min oplevelse, at nogle af dem i min omgangskreds bor uhygiejnisk. Man ved jo nogenlunde godt, om folk har en ordentlig hygiejne. Jeg kan se det ude på deres toilet – her er der altid rent.«