Det her ellers længe været god latin i fødevareanbefalingerne, at hvis man nedsatte sit saltforbrug, ville man også nedsætte risikoen for at dø en en hjertesygdom.

Men nu viser den hidtil største undersøgelse af, hvordan salt påvirker vores sundhed, at de hvide krystaller næppe er så farlige endda, skriver The Daily Express.

For selvom mindre salt godt nok kan nedsætte blodtrykket, så er der intet der tyder på, at et lavere saltindtag har nogen sundhedsmæssig gevinst på længere sigt.

Undersøgelsen viser, at en moderat nedsættelse af saltindtaget godt nok kan hjælpe personer med for højt blodtryk, men ikke mindsker risikoen for at dø at hjertestop eller et slagtilfælde. 6500 mennesker deltog i undersøgelsen, der er publiceret af det engelske Cochrane Library.

I studiet blev forsøgspersonerne anbefalet at nedsætte deres saltindtag med 50 procent, og da personerne i gennemsnit fik 8-9g salt, blev reduktionen altså på ca. 4 gram.

- Vi ser ikke de store fordele ved at skære ned på saltet i vores undersøgelse, og det hænger sammen med, at personerne kun skar moderat ned på mængden af salt i maden. Og derfor var effekten på risikoen for hjertesygdomme også meget lille, siger professor Rod Taylor fra Exeter Universitet til The Daily Express

Selvom de fleste eksperter er enige om, at for meget salt i maden er skidt for helbredet, så har det altså ikke den store effekt kun at skære en smule ned på saltet. Og derfor er det vigtig at undersøge området meget grundigt, siger Rod Taylor.

- Når myndighederne i mange lande sætter lavere og lavere standarder for saltindtaget, og fødevareproducenterne arbejder på at nedsætte saltindholdet, så er det vigtigt, at vi får en større forståelse for fordele og ulemper ved at reducere saltindtaget.