Dubai har for længst erobret status som lidt af et ferieparadis. Høj sol, luksushoteller med indbydende swimmingpools og storcentre med alt, hvad hjertet kan begære, lokker i stigende grad velstående vesterlændinge til det olierige emirat.

Således også Brøndbys Superliga-trup, der i disse dage forbereder sig til forårssæsonen på disse kanter.

Men selv om fristelserne er mange, får ingen blå-gule lov til at tage for sig af retterne. Træner Alexander Zorniger har, siden han kom til klubben, været kendt som en mand, der kører sine spillere hårdt, og selv om han erkender, at en træningslejr også tjener et socialt formål, er turen til Dubai ingen undtagelse.

Foto: Anders Kjærbye
Vis mere

Spillerne er indlogeret i et fint lejlighedskompleks, men har ikke tilladelse til at forlade området på egen hånd. En normal dag begynder med fysisk træning klokken 7.30, og først derefter er der morgenmad. Dernæst venter det første af to træningspas med bold og græs under fødderne.

Klokken 19 er der aftensmad, og så er det i seng.

Men reelt ved spillerne ikke, hvad morgendagen bringer. Ganske atypisk har de ikke på forhånd fået udleveret et program over ugen. Det kender kun Zorniger og hans stab.

»Hvorfor skulle spillerne have udleveret et program?« spørger tyskeren retorisk.

»De skal ikke foretage sig andet end at træne, spise og sove. De er her kun for at træne, så det er ikke nødvendigt. Det har jeg også fortalt spillerne. En fodboldspiller arbejder meget i nuet, så han har ikke brug for at vide, hvad vi skal lave til træning i dag, hvor ofte vi træner, hvornår vi har fri. Vi arbejder i nuet, for i det 70. minut af en kamp er det ikke interessant, om du har mere energi tilbage. Det er interessant, hvordan dit hoved håndterer situationen.«

Så det handler også om at træne spillerne mentalt?

»Nej, det handler bare om, hvordan de skal gøre deres arbejde. Hvis nogen ønsker en plan for sin dag, bør de få sig et job i en bank,« siger Zorniger.

»Jeg har aldrig oplevet, at en spiller er kommet op til mig og har sagt, at han havde en idé til, hvad gruppen burde gøre om fire dage. Jeg ved godt, at danskere godt kan lide at blive involveret i alt muligt, men det er jeg ligeglad med. Det giver ingen mening i fodbold.«

Foto: Anders Kjærbye
Vis mere

At træne tre gange om dagen er ikke noget, man tidligere har praktiseret i Brøndby. Hvorfor er det nødvendigt for jer at træne så meget? Er du ikke bange for at overbelaste spillerne?

»Træningerne er ikke nødvendigvis hårde. Den tidlige klokken 7.30 handler først og fremmest om at få trænet de forskellige energisystemer. Hvis du ikke har fået morgenmad, bruger du dine fedtdepoter. Derudover kan vi bruge tiden på at træne specifikke detaljer. På grund af vejrforholdene i Brøndby var vi ikke i stand til at træne taktiske detaljer. Det kan vi nu. Jeg kan stoppe træningen i fem minutter og forklare spillerne, hvad det er, vi vil opnå.«

Zorniger arbejder lige nu på version 2.0 af sit mandskab. Missionen er at tage det mandskab, der i efteråret leverede væsentligt over det forventede til det næste niveau. Det høje, aggressive presspil skal kunne holdes over hele kampe hele sæsonen igennem, det er næste mål. F. eks. som FC København har formået at gøre, pointerer Zorniger.

Brøndby er fortsat et stykke fra målet, mener træneren. Derfor vrænger han også på næsen på spørgsmålet om, hvornår han ser sit mandskab kæmpe med om mesterskabet. Han er ikke træner for et mesterskabshold, men et udviklingshold.

Foto: Anders Kjærbye
Vis mere

Det officielle sæsonmål er top fem, og det holder han fast i, også selv om tabellen aktuelt har Brøndby placeret på andenpladsen med hele 10 point ned til forfølgerne. Hvornår det ændrer sig, nægter han at svare på.

»Jeg kan ikke spå om fremtiden. Vi skal arbejde med drengene og have kvalitet ind. Du kan kun løfte spillerne op til et vist niveau. Hvis en spiller spiller på sit maksimum, men ikke er i stand til at løfte holdet til et nyt niveau, må vi udskifte ham,« siger Zorniger.

Netop truppens kvalitet blev ifølge Zorniger forringet kraftigt i det netop overståede transfervindue. Salget af Andrew Hjulsager til Celta Vigo efterlod et hul, som ikke blev udfyldt.

»Vi har mistet en spiller med store individuelle kvaliteter, og hvis vi konkurrerer med de bedste, skal vi have så meget individuel kvalitet som muligt, ikke bare den rette indstilling.«

Derfor sagde han også stop, da der i transfervinduets sidste timer var bud efter Lebogang Phiri.

»Alle ved, at hvis vi skulle erstatte begge vores ottere inden for så kort tid, så ville vi få det svært,« siger Zorniger.

Et af hans største hovedbrud i Dubai er, hvem der i fremtiden skal tegne Brøndbys midtbane. Ikke bare på kort sigt, men også efter sommerferien. I den første træningskamp lignede den nye mand ungarske Zsolt Kalmér en løsning.

Men beslutningen er ikke truffet endnu. Dertil er der fortsat rigeligt med træningstimer.

Brøndby rejser hjem 8. februar og har første kamp i Superligaen 11 dage senere.