FC København har i forårets løb afmonteret en potentiel økonomisk sprængfarlig sag. Det kan BT i dag berette.

En ’feriepengesag version 2.0’ der i yderste konsekvens kunne have kostet FC København 10-12 millioner kroner. Sagens kerne er de kontrakter, som FC København har indgået de seneste 18 måneder, hvor en detalje fangede fodboldspillernes interesseorganisation Spillerforeningens opmærksomhed.

En formulering omkring løn og de såkaldte ’sign on-fees’ - altså det beløb som en given spiller kan modtage for at skifte til en klub - såede tvivl, om spillerne fik deres retmæssige pension og feriepenge.

Med køb af økonomisk tunge forstærkninger som Andreas Cornelius, Steve de Ridder, Per Nilsson og flere kunne en samlet regning løbe op i et tocifret millionbeløb, hvis der havde været efterkrav på både lønforhold og ’sign ons’.

Den debat har ikke kun fundet sted i klubbens kontorlokaler i diskussionen med Spillerforeningen, men også i spillernes omklædningsrum. Hvor den ene spiller har været sikker i sin sag og ikke ville forfølge sagen, har sidemanden måske haft sin usikkerhed, og en kilde forklarer, at det har slået gnister indimellem i truppen.

Men FCK slipper for en tung millionregning, og internt i klubben anser man den for afviklet og overstået. BT erfarer, at FCK efter en intens og skarp dialog med Spillerforeningen har fået medhold i, at kontrakterne er korrekt udført.

Desuden har hovedparten af de spillere, der er hentet inden for det sidste halvandet år frivilligt valgt at tilkendegive over for klubledelsen, at de ikke ønskede at se nærmere på muligheden for at få noget mere i pensions- og feriepengeposen med beskeden om, at ’vi har fået, hvad der tilkommer os’.

Et par kilder hævder dog, at der i enkelte tilfælde har fundet mindre økonomiske kompensationer sted. Det har ikke været muligt at få det forhold bekræftet endegyldigt.

Sagen er ikke kun relevant for FC København. Hvis der havde været noget at komme efter, ville der med stor sandsynlighed have været noget at komme efter for Spillerforeningen hos størsteparten af landets klubber, da langt de fleste klubber i Superligaen udfærdiger kontrakter ens. Så sagen har haft stor bevågenhed i Superligaen, men under offentlighedens radar.

De kontrakter, der indgås af de danske klubber, godkendes af Dansk Boldspil Union (DBU), men her er fokus at tjekke spillerens alder og kontraktlængde, så de er i overensstemmelse med de gældende krav. Detaljer som løn, feriepenge og pension er et anliggende mellem klub og spiller, hvorfor det helt naturligt er Spillerforeningens opgave som fagforening at gå spillernes kontraktforhold efter.

BT har været i kontakt med FC København, der ikke ønsker at kommentere sagen, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra Spillerforeningens direktør, Mads Øland.