Nutiden og fremtiden. Købeklub eller talentudviklingsklub. At jonglere og satse på begge dele kan være svært, men det er præcis hvad Brøndby i øjeblikket prøver på at gøre – og det kan ende med at blive et problem.

Det fortæller den tidligere bestyrelsesformand i Brøndby IF Aldo Petersen til B.T. Sport.

»Brøndby og Masterclass er, som det ser ud nu, udfordret. De kommer nemlig ikke til at være førstevalget hos ret mange unge mennesker, der ønsker at komme på et superliga-hold. De vil vælge FC Nordsjælland, FC Midtjylland og klubber, der har en mere klar talentudviklingsstrategi, end Brøndby har,« fortæller erhvervsmanden Aldo Petersen, der var med til at udarbejde planen for Masterclass, inden han i april 2014 blev fyret.

Erhvervsmanden Aldo Petersen var bestyrelsesformand i Brøndby fra juni 2013 til april 2014.
Erhvervsmanden Aldo Petersen var bestyrelsesformand i Brøndby fra juni 2013 til april 2014. Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Vis mere

For mens FC Nordsjælland vælter i unge stortalenter, og FC Midtjylland også får udviklet gode ungdomsspillere, så halter det mere i Brøndby, der i øjeblikket har Joel Kabongo og Morten Frendrup som de bedste spillere fra Masterclass i førsteholdstruppen. Og det oplagte stortalent står heller ikke umiddelbart klar i kulissen til at tage Superligaen med storm.

I 2016 foretog Brøndby et markant skifte i måden at spille fodbold på med Alexander Zorniger i spidsen, og cheftræneren har siden sin ankomst tiltrukket et hav af tyske spillere til klubben. Noget, der har gjort det sværere for Vestegnens Masterclass-spillere, der prøver på at slå igennem.

»De unge talenter vil i dag tænke, at hvis de tager til Brøndby, så er der nok en tysker, der får min plads. Hvis man vil tiltrække de bedste unge, så skal de også tro på, at de har en realistisk chance for at komme på superliga-holdet, og det er bare svært i en klub som Brøndby, der også skal komme i top-3 hver sæson,« fortæller Aldo Petersen.

Brøndbys ungdomsafdeling nyder langtfra den samme succes som superliga-holdet.
Brøndbys ungdomsafdeling nyder langtfra den samme succes som superliga-holdet. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Han fastslår dog samtidig, at det ikke nødvendigvis behøver være et valg mellem det ene og det andet, men at det er en stor udfordring at ville begge dele.

»Der er en meget tynd linje, mellem hvornår man bliver en købeklub, og hvornår man bliver en talentudviklingsklub. Det er et stort arbejde at få de to ting til at gå op i en højere enhed, men hvis Troels Bech er dygtig – og det anser jeg ham bestemt for at være – så formår han at finde den balance, der bevarer dem i top-3, men samtidig får udviklet talenterne.«

Sportsdirektør Troels Bech står over for en stor udfordring med Masterclass-projektet ifølge Aldo Petersen.
Sportsdirektør Troels Bech står over for en stor udfordring med Masterclass-projektet ifølge Aldo Petersen. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Spoler vi tiden tilbage til midten af 80erne, var Brøndby blandt de allerbedste til at tiltrække og udvikle de unge talenter. Det skabte både et fundament for, at Brøndby vandt mesterskaber, men også et økonomisk fundament, da man dermed kunne sælge de største talenter. Og det var med den tanke, at man etablerede Masterclass. Det fortæller Aldo Petersen.

»Dengang var man i en økonomisk nødsituation, hvor man skulle genetablere Brøndby. Et af hovedpunkterne var, at det var nødvendigt at udvikle egne spillere. Både for at få entusiasmen tilbage, men i høj grad også af økonomiske grunde, hvor man ved at satse på udviklingsarbejdet kunne få noget økonomi i Brøndby igen.«

Brøndby vandt tidligere i år Pokalfinalen over Silkeborg. Det var klubbens første titel i 10 år.
Brøndby vandt tidligere i år Pokalfinalen over Silkeborg. Det var klubbens første titel i 10 år. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Fire år efter etableringen er det dog gået i en helt i anden retning for klubben, og det kan i høj grad tilskrives Alexander Zorniger. Og selv om Aldo Petersen ser store udfordringer i dagens Masterclass, ser det ifølge ham ud til at være den rigtige beslutning, man tog.

»Man kan ikke underkende, at Brøndby siden har været en meget stor succes, og det spring, som Brøndby og Zorniger har skabt for Brøndby sportsligt, ser i nutiden ud til at være det helt rigtige spring at tage. De har jo skabt et hold, der konstant kan være i top-3,« siger han.

Men selv om Aldo Petersen roser Brøndbys superliga-hold, der klarer sig godt, er det fortsat vigtigt at forbedre talentfabrikken på Vestegnen. Det er nemlig et økonomisk problem, hvis de ikke får skabt talenterne.

»Hvis man er dygtig til at få en mængde talenter udviklet, så behøver du ikke engang bære dem frem til, at de er etablerede til superliga-holdet. Ude i Europa er de her talenter i voldsomt høj kurs, og det er vigtigt at have de her talenter, der kan give penge i kassen. Og dem har de ikke lige nu.«