Lyt til artiklen

En ny dansk undersøgelse viser, at en særlig type antidepressiv medicin øger risikoen for hjertestop.

Det er en dansk undersøgelse, der har påvist sammenhængen mellem brug af antidepressiver og risikoen for at få hjertestop. Især medicin af mærket Citalopram viser en øget risiko for hjertestop. Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse i dag. Læs mere om Citalopram her

Undersøgelsen viste blandt andet, at citalopram kunne ændre den elektriske aktivitet i hjertet, hvilket kan give dødelige rytmeforstyrrelser (arytmier). Dette kan føre til hjertestop.

Netdoktor.dk: Sådan føles atrieflimren

I 2011 indløste 162.978 danskere recept på antidepressiv medicin af mærket Citalopram. Citalopram er antidepressiv medicin af typen SSRI. Det er endnu uklart, om andre typer antidepressiv medicin af typen SSRI medfører den samme risiko for hjertestop som Citalopram.

Netdoktor.dk: Her er de første symptomer på en blodprop i hjertet

Øget risiko bedst dokumenteret for citalopram

Omkring 50% af patienterne i undersøgelsen var i behandling med Citalopram, og det er ifølge Lægemiddelstyrelsen grunden til, at man med sikkerhed kan sige, at brugen af dette middel øger risikoen for hjertestop.

Tjek din dosis

Fra december 2007 til maj 2012 har Sundhedsstyrelsen modtaget en indberetning om hjertestop hos en patient, som fik Citalopram. På baggrund af den nye undersøgelse anbefaler Sundhedsstyrelsen, at den maksimale dosis for medicin, der indeholder citalopram, skal sættes ned til 40 mg pr. døgn for voksne, og 20 mg for ældre og personer med nedsat leverfunktion.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

  • Læger og patienter bør følge de seneste advarsler og anbefalinger for maksimal dosis for citalopram, som står i produktinformationen.
  • Patienter skal fortsætte med at tage citalopram, hvis de er velbehandlede og ikke har fået påvist QT-forlængelse.
  • Det er vigtigt at melde alvorlige hændelser, som eksempelvis hjertestop, til Sundhedsstyrelsen, selv om man blot har en mistanke om, at årsagen kan være antidepressiv medicin.
  • Patienter, som er i behandling med citalopram eller anden antidepressiv medicin bør hverken stoppe eller ændre behandlingen uden at tale med deres læge først
Læs alt om hjerte og blod på Netdoktor.dk