Sol er sundt for os, men kun hvis vi nyder den på den rigtige måde.

Næsten halvdelen af danskerne bliver forbrændt hver sommer, fordi de bruger solcremen forkert. Enten bruger de ikke solcreme, de smører ikke nok på eller også bruger de for lav faktor. Mange tror også fejlagtigt, at de kan være længere tid i solen, hvis de bare har smurt sig ind.

Hver solskoldning øger risikoen

Det er problematisk, at så mange bliver solskoldet. For hver gang du bliver forbrændt, øges risikoen nemlig for, at du får hudkræft eller modermærkekræft. Især modermærkekræft er en alvorlig sygdom, der kan være dødelig, hvis den ikke bliver behandlet i tide.

Læs også: BT og Astma-Allergi Danmark tester cremer til voksne: Find den billigeste og 'sundeste'

Mænd får oftest modermærkekræft på brystet eller på ryggen, mens kvinder oftest får modermærkekræft på benene. Men sygdommen kan vise sig på hele kroppen.

Især mænd får modermærkekræft

Kræft i huden rammer hvert år mere end 11.000 danskere, der enten får hudkræft eller modermærkekræft. Modermærkekræft rammer oftere mænd end kvinder, og trods advarsler og kampagner med opfordring til brug af solcreme er tallet stadig stigende.

Netdoktor.dk: Sådan ser modermærkekræft ud 

Sådan bruger du solcreme korrekt

Hvis du vil være sikker på, at din solcreme beskytter dig ordentligt, så brug følgende råd:

  • Brug rigeligt solcreme
    Tommelfingerreglen siger en god håndfuld til en voksen, mens et barn skal bruge cirka 20 ml. Det vil altså sige, at en flaske med 200 ml kun rækker til fem til seks indsmøringer hos en voksen.
  • Vent med at tage tøj på, til cremen er trængt ind
    Huden skal føles fedtet efter indsmøring, så vent med at tage tøj på, så det ikke får pletter.
  • Smør dig ind en halv time før du skal ud i solen
  • Smør dig ind efter badning
    Når du bader, risikerer du, at cremen vaskes væk, også selvom den er solgt som vandfast. Vandfastheden afhænger af, hvor meget du bader, sveder og tørrer dig med håndklæde. -
  • Brug solcreme, der passer til din hudtype
    Jo lysere og sartere du er i huden, jo højere faktor. Faktor 15 passer til de fleste. Man opnår ikke den store forskel ved at gå højere op i faktortal. Faktor 50 stopper for eksempel kun to procent flere stråler end faktor 25. Find din hudtype her
  • Hold dig i skyggen mellem 12 og 15
    Husk, at solcreme, uanset faktor, ikke kan bruges til at forlænge dit ophold i solen, men kun til at beskytte dig, mens du er der.
Hvor meget solcreme skal børnene have på? Hvordan behandler man bedst en solskoldning? Og hvad er solbumser? Se det hele på Netdoktor.dk