Brystkræft er den mest almindelige kræftform blandt danske kvinder. Hvert år dør 1300 kvinder af sygdommen, der ofte udvikler sig over lang tid, før den bliver opdaget.

Bekymrer du dig også for, om du en dag finder en knude i brystet? Så er du ikke alene. De fleste kvinder frygter at få brystkræft, og det er da også den mest almindelige kræftform blandt kvinder. Faktisk er der sket en tredobling af antallet af brystkræfttilfælde siden 1940’erne.

Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor nogle kvinder får brystkræft, men der er en række risikofaktorer, som man ved hver især kan øge risikoen for brystkræft. Blandt andet har du større risiko for brystkræft, hvis du er kvinde, over 30 år og har fået børn i en sen alder. Desuden kan brug af p-piller og forbruget af alkohol også spille en rolle.

Se flere risikofaktorer på Netdoktor.dk

Forebyg brystkræft

De fleste tilfælde af brystkræft bliver opdaget ved, at kvinden selv har opdaget en knude i brystet. Nogle læger mener ikke, at selv-undersøgelse af brystet har nogen betydning, men da man ved, at chancen for overlevelse er større, hvis knuden opdages tidligt, så er der al mulig grund til at undersøge sit bryst selv rutinemæssigt.

Netdoktor.dk: Sådan undersøger du dit bryst for knuder 

En farlig sygdom

Brystkræft er en farlig sygdom, som hvert år slår 1300 danske kvinder ihjel. Chancen for at overleve brystkræft afhænger blandt andet af, hvor tidligt kræften opdages og om den har spredt sig til lymfesystemet. Chancerne for overlevelse er de seneste år blevet væsentligt bedre, og hvis du er en kvinde, der rammes af brystkræft i dag har du gennemsnitligt 75 procent chance for at overleve sygdommen.

Netdoktor.dk: De 10 mest stillede spørgsmål om brystkræft