Hvorfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man ikke drikker, når man er gravid? Hvor meget alkohol skal der til for at skade barnet? Og hvad hvis man bare tager et enkelt glas?

Hvorfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at (snart) gravide helt afholder sig fra alkohol? Alt om Børn.dk har stillet jordemoder Pia Schiøler Kesmodel og cand.scient.soc. Lisa Lærke Iversen fra Gravidprojektet 10 spørgsmål om graviditet og alkohol.

1) Sundhedsstyrelsens anbefaler, at gravide helt undgår alkohol. Også kvinder, der prøver at blive gravide, bør undgå at drikke - for en sikkerheds skyld. Men hvorfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man ikke drikker alkohol, når man er gravid?

Sundhedsstyrelsens anbefaling bygger på et forsigtighedsprincip, fordi man ikke med sikkerhed ved, hvor lidt alkohol der skal til for at skade det ufødte barn.

2) Hvorfor er det bedst at undgå alkohol, allerede fra man prøver at blive gravid?

I første del af graviditeten foregår dannelsen af de forskellige organer, og det er derfor vigtigt at beskytte det ufødte barn mod alkohol i den tidlige del af graviditeten.

I princippet bør man undgå alkohol fra det øjeblik undfangelsen finder sted. Kun halvdelen af danske kvinders graviditeter er planlagte. Mange er vant til at drikke alkohol, når de går i byen eller til fest. Da der kan gå flere uger, før man finder ud af, at man er gravid, anbefaler Sundhedsstyrelsen for en sikkerheds skyld, at man derfor undgår alkohol, hvis man planlægger graviditet.

3) Jeg kom til at drikke mig fuld, inden jeg vidste, jeg var gravid. Skal jeg være bekymret for barnet?

Højst sandsynligt er der ikke grund til at være bekymret, selv om du har været beruset en enkelt gang eller to i starten af graviditeten.

En ekspertgruppe har i 2006 gennemgået den eksisterende forskning om rusdrikning (fem genstande eller mere ved én lejlighed).

Den konkluderer, at der ikke er solid dokumentation for, at rusdrikning giver misdannelser. Dog kan der muligvis være en sammenhæng mellem rusdrikning og neurologiske udviklingsforstyrrelser som for eksempel indlæringsvanskeligheder.

4) Hvor meget alkohol skal der til, før der kan opstå skader på det ufødte barn?

En genstand om dagen gennem graviditeten kan skade det ufødte barn, viser den eksisterende forskning på området. På nuværende tidspunkt er der ikke solid dokumentation for, at indtagelse af mindre mængder skader.

LÆS OGSÅ: To genstande øger risikoen for abort

5) Må man tage et lille glas i ny og næ? Kan et enkelt glas overhovedet gøre skade?

Få svaret lige her på Alt om Børn.dk