B.T. mener: FC København bliver svær at passere.

Det er hidtil uset, at et dansk fodboldhold kan blive kåret som mestre, allerede inden påsken for alvor er kommet i gang. Men det er ikke desto mindre, hvad FC København står over for. Og det understreger, hvor solidt det københavnske hold har sat sig på toppen af dansk fodbold. En dominans, et herredømme, som kan blive af lang varighed – og som forklarer, hvorfor selskabet bag holdet, Parken Sport & Entertainment, kom i russiske Roman Abramovich’s søns søgelys.

FC København kan ganske enkelt gå hen og blive en guldrandet forretning i et marked, hvor storklubberne rundt om i Europa kører med dundrende underskud og ikke overlever uden en arabisk oliesheik på pengekassen. Lige nu er forspringet til konkurrenterne på nationalt plan så udtalt, at FC København er noget nær det sikreste bud på en plads i Champions League, hvis man ser bort fra de allerstørste ligaer med de allerstørste klubber. Og nok så vigtigt er adgangen til at købe for penge. For der er langt ned til Brøndby, OB og FC Midtjylland, der er de mest oplagte udfordrere til mesterskabet på den korte bane. På den lidt længere bane er der hold som AGF og AaB, men heller ikke de to klubber er tæt på.

For FC København betyder det, at man kan med en relativt beskeden investering kan købe de spillere, der konstant vil være i stand til at spille det danske mesterskab hjem. Altså en relativt lille investering i europæisk målestok, for investeringen vil stadig være markant større end den, de hjemlige konkurrenter kan mønstre. Og dermed er grunden lagt til, at man år efter år vil være snublende nær de 100 mio. kr., som deltagelsen i Champions League kaster af sig. Altså selve forudsætningen for, at FC København forbliver den gyldne forretning.

Faren er, at man bliver så dominerende, at hele den danske liga bliver mindre attraktiv. Champions League kan med andre ord være en bedre vare, fordi spændingen i Superligaen er til at overse, hvilket tv-stationerne, der betaler størstedelen af klubbernes indtægter, har med i deres overvejelser, når tv-aftalerne forhandles. Så på sigt er det skidt, at FC København er så dominerende, men man må anerkende, at klubben i dag står i en uset stærk position i dansk fodbold – og at der ikke er tegn på, at man er til at slå bort fra den top. Det fortjener ros og respekt.