Med en lynkur kan du tabe dig fem kilo på en måned. Men vægttabet kan ikke ses på alle. Flere faktorer afgør om en lynkur kan ses på dig. Eksperterne afslører hvilke

Har du nogensinde prøvet at gå på lynkur sammen med en god ven? Så har du garanteret bemærket én ting. Det, der ligner kilovis af vægttab på hende, kan overhovedet ikke ses på dig. Eller omvendt. Selvom I begge har tabt de fem kilo, som kuren lovede.

»Det er 100 pct. individuelt, hvornår et vægttab ses. Jeg har haft mange i vejledningsforløb, der har tabt 10 kilo, men hvor det ser ud som om, at de har tabt sig 20 kg. Mens 10 kilos vægttab næsten ikke kan ses på andre,« siger Lotte Arndal, der er kostvejleder, personlig træner samt indehaver af Arndal Spa, hvor hun holder bootcamps for mange af de danskere, der vil tabe sig.

Ernærings- og træningsekspert Martin Kreutzer uddyber:

»Vi er alle skabt meget forskelligt. Derfor er der også stor forskel på, hvor vi taber os mest.«

Martin Kreutzer har en fortid på Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet, men driver i dag virksomheden Bodycomp, hvor han rådgiver om kost og motion og holder foredrag om sundhed.

At fem kilos vægttab for nogle kan resultere i ros og komplimenter fra alle i omgangskredsen, mens andre kan tabe sig det samme uden, at én sjæl opdager det, skyldes det først og fremmest arv, fortæller eksperterne.

Nogle taber sig oppefra og ned. For andre er det omvendt.

»Det er genetisk, hvor vi primært deponerer vores fedt. Nogle har det kun på numsen og kan derfor skjule de ekstra kilo med en flot nederdel. Når de taber sig, er det ikke så iøjnefaldende. Andre har det på kinderne og kan ikke skjule det. Derfor bliver det lynhurtigt tydeligt, når der ryger nogle kilo,« forklarer Lotte Arndal.

Maven svinder først

Biologiske processer i kroppen spiller også ind på måden, du taber dig på. Der er nemlig forskel på, hvor nemme de forskellige fedtdepoter er at tabe.

»Som udgangspunkt er det altid nemmere at smide mavefedt end fedt på lår, baller eller ryg. Så snart, du går i kalorieunderskud, vil der ryge en del mavefedt, hvorimod det ikke er sikkert, at du taber ret meget på skulderblads-dellerne under bh-stroppen. Et vægttab giver ikke samme flotte resultat, hvis fedtet sidder på ryg, balder og lår, som hvis du har en dunk på maven,« siger Martin Kreutzer.

Forklaringen er at mavefedt er langt mere aktivt og derfor nemmere at komme af med.

Der løber store blodkar igennem mavefedtet, særligt det fedt, der ligger inde i bughulen. En større blodgennemstrømning betyder en større udskillelse af fedt til blodbanerne, mens fedtdepoterne på lår, balder og ryg, hvor der er mindre blodgennemstrømning, ligger mere døde hen.

»Det er i øvrigt derfor, at mavefedt er så usundt. Fordi det løber rundt i din krop, smører dig med fedt indefra og kan slå dig ihjel,« forklarer Martin Kreutzer.

Mest vand

Det kan dog også meget vel være en slags ’snyd’ indover, når lynkuren på rekordtid bringer dig en buksestørrelse ned. På den korte bane er det hurtige vægttab reelt alt muligt andet end fedttab.

»Når du går på en ’crash-diet’, så tømmer du de første dage en masse depoter i kroppen, som ikke er fedtdepoter, men f.eks. vand og glykogen, der drænes fra musklerne. Det kan ses på vægten, men det er ikke så tydeligt for øjet,« forklarer Martin Kreutzer.

Dér, hvor det hurtige vægttab til gengæld ofte kan måles, er på livvidden. Men igen – er det ikke fedt – der er tabt.

»I begyndelsen af en kur, hvor du typisk spiser mindre, tømmer du også tarmene for indhold. Det, der lå i tarmene, vejer typisk et par kilo på vægten. Tømte tarme kan sagtens betyde, at du svinder flere centimeter om livet,« siger Martin Kreutzer.

Hurtigt tyk igen

Det er ikke unormalt, at du kan svinde helt op til fire centimeter om livet i løbet af den første uge på kur. For hvert kilo, du taber på vægten, kan du forvente at svinde en centimeter om livet, forklarer Martin Kreutzer. For at en mand kan gå en buksestørrelse ned fra størrelse 34 til 32, kræver det typisk, at han svinder fem centimeter om livet. Det kræver altså et vægttab på fem kilo – præcis dét et par ugers lynkur kan levere.

»Men lige så snart, du begynder at spise normalt igen, fylder du i løbet af få dage tarmen op igen, og så ryger nogle af de tabte centimeter om livet,« siger Martin Kreutzer og peger på, at en oppustet mave på samme måde også kan give større livvidde.

»Mange mennesker går rundt og føler sig oppustede. De køber typisk bukser efter det. Men så snart de går på kur, er de ikke oppustede mere, og så svinder livvidden. Men det skyldes heller ikke fedttab. Og maven pustes op igen, så snart kuren er slut.«

Ladies silhouettes with different body mass
Ladies silhouettes with different body mass
Vis mereKlæd dig slank


Mange kvinder vælger tøj, der ikke blot skjuler alt det gode ved deres krop – men som også gør et vægttab usynligt

En faktor, der i høj grad afgør, om lynkurens vægttab kan ses på dig eller ej, er den måde, du klæder dig på.

Det rette tøjvalg kan fremhæve et vægttab, mens det forkerte tøj kan skjule det. Det oplever personlig træner Lotte Arndal jævnligt:

»Nogle mennesker er vant til at klæde sig i stort og løst tøj for at skjule deres overvægt. Når de taber sig, fortsætter de med at dække kroppen til. Med det resultat, at ingen opdager, at de har tabt sig.«

Stylist og personlig shopper Christina Wedel ved at tøj både kan skjule og fremhæve kroppens facon.

»De færreste mennesker har viden om tilskæring og snit. De ser bare en bluse eller en kjole, som de godt kan lide, men de ser ikke, om kjolen har et lavt snit eller om bukserne har lommefacon. Men den slags skal man jo vælge efter, hvor høj eller smal, man er,« siger hun, der forfatter til bogen ’Se godt ud (også efter de 45)’ om kropstyper, selvværd og overgangsalder.

Kend din kropstype

Når Christina Wedel er på turné med sin bog, har hun ofte papfigurer med, der viser de i seks forskellige kropstyper. Den kurvede, timeglasset, dråben, cocktailglasset, ovalen og den atletiske kropsform. Alt for ofte spørger kvinder til en helt anden kropstype, end den, de rent faktisk har.

»Mange kvinder er helt blinde for deres egen kropstype. De ser kun deres store numse og ikke den smalle talje, som følger med. De bruger en masse krudt på at købe tøj, der skjuler numsen. Men dermed forsvinder taljen også, og så forsvinder deres kropsfacon fuldstændig. Resultatet er, at de ser tykkere ud,« siger hun.

Hendes erfaring er, at når folk først opdager, hvilken kropstype de reelt er, så frigiver det en masse dårlige mønstre og negative selvbilleder.

»Der vokser et helt nyt liv frem. Og så kan de begynde at købe de smalle bukser med lommer, som klæder dem, hvis de har brede hofter. Eller de kan forstå, at de selvfølgelig bruger en større størrelse end deres veninde, alene fordi de er 20 centimeter højere end hende. Alt for mange mennesker bruger energi på at forbande dele af deres krop, glemme helheden og dermed klæde sig helt forkert, så de ser tykkere ud, end de er,« siger Christina Wedel.