28-årige Ida Johansson er født i Danmark, og hun er opvokset i Danmark.

Men da hun i 2014 skulle have fornyet sit danske pas inden en ferie med sin kæreste, fik hun ved skranken at vide, at systemet ikke gjorde det muligt, fordi hun er svensk statsborger.

Det blev startsskuddet på en årelang kamp, der foreløbigt ikke har gjort andet end at kaste Ida Johansson rundt blandt både danske og svenske myndigheder.

Ida Johanssons far var dansk og hendes mor svensk. Men Ida Johansson har aldrig haft noget med Sverige at gøre andet end et enkelt visit til moderens gravsted og en skitur - og hun har aldrig haft svensk statsborgersskab.

Som barn blev passet brugt på flere ferier med hendes plejefamilie, og hver gang, passet skulle fornyes, gik det helt problemfrit.

Derfor kom det som noget af et chok, da hun fik meldingen om, at hun ikke kan forny sit danske pas, fordi hun er svensk statsborger.

Ida Johansson kontaktede de svenske myndigheder - men her kom en ny, chokerende melding: Hun er heller ikke svensk statsborger.

Men hvorfor har Ida Johansson haft et dansk pas i så mange år, hvis hun ikke er dansk statsborger? Og hvor hører hun så til, hvis hun heller ikke er svensk? Det er der ikke rigtig nogen, der kan svare hende på.

»Jeg føler mig som et spøgelse, og jeg føler mig identitetsløs. Jeg ved ikke, hvor jeg hører til,« fortæller Ida Johansson og tilføjer:

»Jeg kan godt lide at rejse, så jeg føler mig også meget låst. Og jeg føler mig låst i en situation, der ikke er nogen, der kan løse.«

Ida Johansson har haft dansk pas størstedelen af sit liv.
Ida Johansson har haft dansk pas størstedelen af sit liv. Foto: Privat.
Vis mere

Ida Johansson har fået at vide, det er en fejl, at hun har fået dansk pas førhen, men hun kan ikke få en forklaring på, hvorfor eller hvordan fejlen er sket.

Hun har ad to omgange kontaktet Udlændige- og Integrationsministeriet og bedt om en redegørelse - første gang for halvanden måned siden og igen for tre uger siden, men hun har endnu ikke fået svar.

De danske myndigheder har fortalt hende, at hun skal tale med Skatteverket - en statslig forvaltningsmyndighed i Sverige. Men Skatteverket siger, hun skal tale med den danske ambassade, som fortæller hende, hun skal tale med det svenske politi. Det svenske politi fortæller hende, hun skal tale med de danske myndigheder - og sådan kører det i ring.

»Det virker efterhånden rimelig opgivende overhovedet at kunne gøre noget,« fortæller en frustreret Ida Johansson, der har henvendt sig alle steder, hun kan komme i tanke om - selv til Dronningen.

Ida Johansson er af de danske myndigheder blevet oplyst, at hun kan tage indfødsretsprøven, men det kræver blandt andet, at hun betaler omkostningerne dertil.

»Jeg føler ikke, det er okay, det er mig, der skal rette op på fejlen. Jeg føler mig enormt trådt på,« siger Ida Johansson.

Hun er bekymret for, om det på et tidspunkt kan få den konsekvens, at hun bliver adskilt fra sin datter, der har dansk statsborgerskab.

»Jeg bliver frusteret over systemet,« fortæller hun.

»Og jeg kunne bare godt tænke mig at høre til et sted.«

Andre læser også