Unge dør oftere i trafikken end andre aldersgrupper.

Sådan lyder konklusionen på en ny, dyster rapport. Derfor anbefaler Rådet for Sikker Trafik nu forældre til at gå i dialog med de unge.

64 procent af alle dødsfald blandt europæiske unge i alderen 18 til 24 skyldes trafikuheld. Det viser ny stor europæisk rapport, lavet af non-profit organisationen DEKRA.

Og det er særligt iøjnefaldende, at hele 64 procent af dødsfald blandt 18-24 årige er bilister eller passagerer sammenlignet med 44 procent for hele befolkningen, lyder det fra Christen Bagger, koncerndirektør hos DEKRA Danmark:

»Vores rapport fremviser desværre, hvor overrepræsenteret unge er blandt trafikdræbte – både globalt og i Europa. Bare i EU har aldersgruppen 18-24 årige den højeste dødsrate inden for trafikdrab af alle aldersgrupper.«

»Hvis vi bogstaveligt talt skal 'styre' udviklingen i en anden retning, må vi som samfund kigge på de grunde, der ligger bag, at de unge dør oftere i trafikken end andre, for der er tale om unødvendige dødsfald, der kan undgås.«

Hos Rådet for Sikker Trafik kan man genkende overrepræsentationen af unge i statistikkerne for trafikdræbte. De mener, at den manglende rutrine blandt unge kan være grunden til de store dræbere i trafikulykker.

»En af hovedgrundene til, at unge er overrepræsenteret i statistikkerne, skyldes den manglende rutine. Det gør en stor forskel, hvor mange timer bag rattet man har som bilist. Derudover har unge desværre også en stigende tendens til at blande alkohol og kørsel,« siger Pernille Ehlers, chefkonsulent, Rådet for Sikker Trafik, og fortsætter:

»Der er meget af det her, der kan undgås ved, at man som forældre hjælper sine børn med at få den manglende rutine og samtidig tager en ordentlig snak om, hvad det vil sige at være en god bilist.«