Kronprins Frederik og prins Joachims forhold er blevet kompliceret under krisen om prins Joachims børns titler.

Torsdag kommenterede Kronprisen krisen for første gang, men går man tilbage i tiden, vil man opdage, at forholdet mellem brødrene var meget tæt.

Faktisk forsvarede prins Joachim altid sin bror med næb og kløer, når kronprins Frederik blev ramt af kritik.

Kronprinsen og prinsens forhold  gennem tiden er temaet i denne uges udgave af B.T.s podcast 'Kongehuset bag kulissen', hvor B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen, taler med royal reporter Trine Larsen, der har fulgt Kronprinsen og prins Joachim gennem hele livet.

Og hvis vi skruer tiden tilbage til slutningen af 1990erne, mente mange danskere, at prins Joachim var bedre egnet til at blive konge. Prins Joachim og daværende prinsesse Alexandra lignede det bedste bud på fremtidens kongehus.

I dag er det kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, der tegner fremtidens kongehus. Prins Joachim og prinsesse Marie bor i Paris.
I dag er det kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, der tegner fremtidens kongehus. Prins Joachim og prinsesse Marie bor i Paris. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Men prins Joachim ville ikke høre tale om det.

»Jeg vil ikke komme til at fremstå som en halvmisundelig type eller en illoyal skygge. Jeg ved også, at han ved, at sådan forholder det sig ikke. Jeg har det rigtig godt med den situation, jeg sidder i,« sagde han i programmet 'Prins Joachims verden' fra DR i 1999.

Og interviewet med prinsen afslører, at han dengang var meget bevidst om, at hans rolle ikke ville forblive den samme.

»Og jeg ved, at for hvert barn han får, så hopper jeg et hak ned ad stigen. Min storhedsperiode er, indtil han får børn. Det passer mig helt fint,« sagde han.

DRs udsendte journalist spørger også, hvad prinsen mener om, at mange danskere mener, at han er bedre egnet som konge end kronprins Frederik.

En ung prins Henrik med kronprins Frederik og prins Joachim.
En ung prins Henrik med kronprins Frederik og prins Joachim. Foto: Unknown
Vis mere

»Det er nogle af de der spekulationer, som jeg kalder unfair populistiske. For hvis den ene har gjort sig ud til bens, så vil man jo altid få på puklen for det. Hvis det var mig ... Der står jo ikke, hvis jeg kommer til at kvaje mig, står der jo ikke i avisen, at gudskelov, at det ikke er ham. Men sommetider, hvis min bror kommer til at kvaje sig, så står der hov hov. Det er møguretfærdigt, fordi det i virkeligheden ikke er det, der menes,« sagde han til DR.

I dag er situationen helt omvendt. I dag er det kronprins Frederik, der er ekstremt populær, mens prins Joachim og prinsesse Marie er blevet kørt ud på et sidespor i Kongehuset.

Den 1. januar mister alle prins Joachims børn deres prinse- og prinsessetitler. En beslutning, der officielt er truffet af Dronningen, men som har gjort familiernes indbyrdes forhold 'kompliceret'.

Kronprins Frederik kommenterede torsdag forholdet til prins Joachim.

»Jeg er i løbende kontakt med min bror, det har jeg altid været, sjovt nok, så der er ikke noget nyt i, om jeg har været i kontakt med ham, jeg er i løbende i kontakt med ham,« sagde han til B.T.

Kronprinsens udmelding står i skarp kontrast til prins Joachim, der udtalte, at han ikke havde hørt fra hverken Dronningen, Kronprinsen eller Kronprinsessen.

Men det er ikke muligt at få at vide, hvornår brødrene har talt sammen. Det er privat, oplyser Kongehusets kommunikationsafdeling.