Det var en både rørt og bevæget prins Joachim, der efter besøget sammen med prins Harry hos de danske krigsskadede veteraner fra Invictus Games, tilkendegav sin oprigtige støtte til prins Harrys initiativ.

Egentlig var der ‘kun’ afsat en lille time i programmet i går formiddags, hvor prins Harry og prins Joachim besøgte de danske krigsskadede veteraner på Svanemøllens Kaserne i København.

Men den lille time blev længere og længere og endte til sidst i flere højlydte kaskader af begejstrede brøl inde fra kasernen, hvor de to prinser havde hygget sig sammen med 16 veteraner og deres nærmeste pårørende.

Prins Harry af Storbritannien gæster Danmark. Torsdag d. 26. oktober besøgte han blandt andet Svanemøllen Kaserne. Prins Harry kigger på Rolling Floorball og taler med veteraner. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix)
Prins Harry af Storbritannien gæster Danmark. Torsdag d. 26. oktober besøgte han blandt andet Svanemøllen Kaserne. Prins Harry kigger på Rolling Floorball og taler med veteraner. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix) Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Det var et smaddergodt besøg. Hovedformålet med besøget fra prins Harrys side, var selvfølgelig at møde de danske deltagere i Invictus Games, som ligger ham umådelig meget på sinde«, lød det fra en bevæget prins Joachim efter besøget, hvor prins Harry var hastet videre til næste og sidste punkt på det to dage lange besøg i Danmark.

Invictus Games blev en realitet i 2014, og er målrettet skadede eller handicappede soldater, som gennem sport og idræt får deres liv tilbage, selv om de har mistet førligheden, en arm eller har svære psykiske mén, efter de har været i krig for deres land. En gang om året mødes veteranerne  til et stort stævne, hvor de dyster mod hinanden i idrætsgrene som svømning, rullestols basketball, siddende volleyball og indendørs roning. Det er prins Harry, der er initiativtager og skaber af ordningen. Og besøget hos de danske veteraner i går var højdepunktet for den 33-årige prins.

Prins Harry af Storbritannien gæster Danmark. Torsdag d. 26. oktober besøgte han blandt andet Svanemøllen Kaserne. Prins Harry taler med nogle af de danske veteraner. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix)
Prins Harry af Storbritannien gæster Danmark. Torsdag d. 26. oktober besøgte han blandt andet Svanemøllen Kaserne. Prins Harry taler med nogle af de danske veteraner. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix) Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Kunne De selv finde på at involvere Dem i Invictus Games på danske grund?

»Ja, lød det prompte fra prins Joachim. Hvorfor ikke? Der er rigtig meget succes i det her. For det handler om, at hver enkelt deltager får en oplevelse af at kunne sætte sig nogle mål og være med til at støtte. Så der er både den gamle kampånd. Men også den personlige sejr om at komme videre og komme ovenpå og blive hel og bære sin egen vægt igen«, lød det med inderlighed i stemmen fra den 48-årige danske prins.

Prins Harry af Storbritannien gæster Danmark. Torsdag d. 26. oktober besøgte han blandt andet Svanemøllen Kaserne. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix)
Prins Harry af Storbritannien gæster Danmark. Torsdag d. 26. oktober besøgte han blandt andet Svanemøllen Kaserne. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix) Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Prins Harry kom på ideen til Invictus Games for nogle år siden, da han som soldat var på vej hjem, og så, hvordan en død, dansk soldat blev båret ind i et fly af sine soldaterkammerater. I sidste måned blev det tredje Invictus Games holdt i Toronto i Canada, hvor 550 veteraner fra 17 lande deltog. Og dystede mod hinanden. Indsatsen for de krigsskadede veteraner har øget prins Harrys popularitet så meget, at han i dag er det mest populære medlem af det britiske kongehus.

Prins Harry af Storbritannien gæster Danmark. Torsdag d. 26. oktober besøgte han blandt andet Svanemøllen Kaserne. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix)
Prins Harry af Storbritannien gæster Danmark. Torsdag d. 26. oktober besøgte han blandt andet Svanemøllen Kaserne. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix) Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

 

Prins Joachim fortalte også, at formålet med prinsebesøget også handlede om at vise, hvad Forsvaret kan gøre for de skadede soldater gennem idræt og deltagelse i Invictus Games.

»Det kan give dem en udfordring, som de skal og har lyst til at nå. Om det er den sportslige, den menneskelige eller den psykologiske præstation, der gør, at de kravler ud af det hul, man er i. Eller bare at vise, at uanset hvilket handicap man har, kan man komme over det. Det er dén øvelse, dét handler om. Dér er Invictus Games kronen på indsatsen. For det er hele processen fra at have følt sig utilstrækkelig til at kunne sige, nu er jeg komplet. Nu er jeg tilbage”, fortalte en tydeligt berørt prins Joachim.

Han er selv aktiv i Forsvaret, hvor han blandt andet er med til at implementere personel af reserven for en fremtidig styrkelse af denne. Det undlod han heller ikke at fortælle de skadede veteraner under besøget.

Prins Harry besøger Danmark, onsdag den 25. oktober 2017. Ved ankomst til Svanemøllen kaserne bliver prinsen modtaget at Prins Joachim (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2017)
Prins Harry besøger Danmark, onsdag den 25. oktober 2017. Ved ankomst til Svanemøllen kaserne bliver prinsen modtaget at Prins Joachim (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2017) Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Jeg sluttede af derinde i dag med at sige: At jeg holder øje med dem, for jeg regner dem stadig for at være med i Forsvarets reserve. De slipper ikke for mig«, lød det med et smil fra prinsen.

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Veteranerne savner royal opmærksomhed

I England har prins Harry gjort det til sin mærkesag at støtte krigsskadede veteraner ved at skabe Invictus Games. Det samme engagement har de danske veteraner savnet fra det danske kongehus og omverden.

I sidste måned rejste den tidligere soldat i Garderhusarregimentet og Livgarden Erik Larsen, 41 år til Toronto i Canada. Her skulle han sammen med 29 andre danske veteraner med fysiske eller psykiske skader deltage i Invictus Games, som prins Harry skabte for tre år siden.

Men hvor interessen for de Paralympiske Lege er vokset i medierne, har der været meget stille om Invictus Games. Til de deltagende veteraners skuffelse.

»Vi har talt meget om, at vi har været skuffede over, at der herhjemme ikke har været så meget opmærksomhed om det«, lyder det fra Erik Larsen, der deltog som en del af svømmeholdet og holdet, der spillede siddende volleyball.

Der blev ellers gjort forsøg på at at vække interessen bla fra den tidligere forsvarsminister Søren Gade (V), som i en statusopdatering på Facebook skrev, at der manglede pressedækning af stævnet, hvor der jo var danske veteraner af sted.

»Men der var ingenting. Vi fik også at vide, at der måske ville være nogle medier i lufthavnen, da vi kom hjem. Men der var ingen«, fortæller Erik Larsen til BT.

Tror du, en dansk kongelig kunne hjælpe ved at være med til at sætte fokus på det?

»Ja, det tror jeg helt sikkert. Det vil give opmærksomhed, hvis prins Joachim blev en form for protektor for det danske Invictus projekt«.

Er det en opfordring fra dig?

»Det er det helt klart«, lyder det fra Erik Larsen, der satser på at være med igen for det siddende volleyball hold til Invictus Games i Sydney, Australien næste år.