Kronprins Frederik har nu fået selskab af kronprinsesse Mary i New York.

Sammen skulle Danmarks kronprinspar de kommende dage have været med til at sikre, at Danmark får en plads i FNs Sikkerhedsråd i 2025.

Torsdag blev det dog meldt ud, at kronprins Frederik må afbryde sin tur før tid for at tage hjem og forberede et aftenselskab på Christiansborg, som han i sidste øjeblik er blevet vært for, da dronning Margrethe onsdag blev testet positiv for corona.

Derfor må kronprinsesse Mary nu klare arbejdet alene. FNs 2030 fokus er bæredygtig udvikling, og det passer da også som fod i hose med Kronprinsessens arbejde.

Kronprinsesse Mary deltog i Global Plastics Treaty, der har til formål at mobilisere erhvervslivet i eliminering af plastik-affald.
Kronprinsesse Mary deltog i Global Plastics Treaty, der har til formål at mobilisere erhvervslivet i eliminering af plastik-affald.
Vis mere

I de senere år er det nemlig blevet klart, at kronprinsparrets udgave af Kongehuset rykker sig i en mere værdipolitisk retning, og således var kronprinsesse Marys første punkt på dagsordenen også klimarelateret. Eller rettere sagt: plastik-relateret!

Det er nemlig sådan, at der bliver produceret 820.000 ton plastik hver dag, og meget af det ender i naturen. F.eks. har halvdelen af alle skildpadder i verden plastik i maven. 90 procent af alle fugle har ligeledes plastik i kroppen.

Og det får Kronprinsessen op i det røde felt.

Derfor deltog hun i arrangementet 'No time to waste', der blev afholdt af organisationen 'Business coalition for a global plastics treaty', som både består af firmaer og græsrodsbevægelser, der vil stoppe plastikforurening.

Kronprinsessen deltog i mødet for at støtte op om FNs miljøorganisation UNEP for sikre en bindende, global aftale om at eliminere plastikforurening.

Det er bestemt ikke første gang, at Kronprinsessen sætter fokus på arbejdet for en plastikfri verden. Hun er nemlig præsident for WWF Verdensnaturfonden, og så sent som i august var hun i Grønland for at sætte fokus på præcis det samme.

Onsdag deltog kronprinsesse Mary også i et arrangement om piger og kvinders vilkår i udviklingslande.

Torsdag eftermiddag deltager hun så i den reception, der forhåbentlig skal bane vejen for Danmarks kandidatur til FNs Sikkerhedsråd i 2025.

Kronprinsessen overværede også arrangementet 'The role of trade in improving the lives of girls and women' for at sætte fokus på kvinder og piger i udviklingslande.
Kronprinsessen overværede også arrangementet 'The role of trade in improving the lives of girls and women' for at sætte fokus på kvinder og piger i udviklingslande.
Vis mere

Det er et stramt program, kronprinsparret har, og når de forlader New York, flyver de nærmest direkte hjem for at være værter ved et aftenselskab på Christiansborg Slot, hvor gæsterne og den kongelige familie ud over en middag vil få serveret underholdning i Riddersalen.

Det var meningen, at Dronningen skulle være vært, og kronprinsparret skulle være gæster. Men dronning Margrethe er endnu en gang blevet ramt af corona.

Derfor tager kronprins Frederik hjem torsdag for at forberede sig på opgaven, mens kronprinsesse Mary tager hjem fredag som planlagt.

B.T. følger kronprinsparrets besøg i New York.