Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary fik en vild modtagelse i Hanoi, Vietnam.

Tirsdag morgen besøgte parret Ho Chi Minh-mausoleum i Hanoi – altså gravtemplet for den landets kommunistiske leder, der døde i 1969. Og selvom Vietnam på mange måder er et moderne land i dag, blev Kronprinsparret modtaget på en måde, der mindede om scener fra et kommunistisk land.

Vietnam er formelt set en leninistisk-marxistisk socialistisk republik, men man har bevæget sig langt væk fra planøkonomien, og det er også derfor, at Danmark har store erhvervsinteresser i landet. Af samme grund indleder Kronprinsparret nu et storstilet erhvervsfremstød i Vietnam.

Der var masser af pomp og pragt, da de blev modtaget ved gravtemplet, hvor de efterfølgende mødte Vietnams præsident Nguyen Xuän Phùc og vicepræsident, Vö Thi Ánh Xuân.

Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary mødes med Vietnams vicepræsident, Vo Thi Anh Xuan, under et erhvervsfremstød i Hanoi, Vietnam, tirsdag den 1. november 2022. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary mødes med Vietnams vicepræsident, Vo Thi Anh Xuan, under et erhvervsfremstød i Hanoi, Vietnam, tirsdag den 1. november 2022. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Kronprinsparret skulle gå stille og meget militant op til gravtemplet til den officielle velkomst. Indenfor ventede horder af vietnamesiske fotografer, der ville have et glimt af Danmarks Kronprinspar.

Danmark har en speciel plads i mange vietnameseres hjerte, fordi vi var et af de første lande til at indlede diplomatiske relationer til landet. Det er nu 51 år siden, og mange husker også Danmarks nødhjælp til landet, da Vietnam stadig havde store udfordringer.

Kronprinsparret åbnede derefter en stor vindenergikonference, hvor de begge holdt taler, inden de spiste en meget officiel frokost med vicepræsidenten.

»Helt personligt vil jeg gerne fortælle vicepræsidenten, at da jeg først kom til Vietnam for mange år siden, følte jeg allerede, at jeg kendte landet. Fordi min afdøde far, prins Henrik, altid talte varmt om kulturen, kunsten og maden, som jeres land har,« sagde Kronprinsen.

Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary ankommer til Ho Chi Minh Mausoleum under et erhvervsfremstød i Hanoi, Vietnam, tirsdag den 1. november 2022. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary ankommer til Ho Chi Minh Mausoleum under et erhvervsfremstød i Hanoi, Vietnam, tirsdag den 1. november 2022. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Søndag aften besøgte Kronprinsparret i al hemmelighed huset, hvor prins Henrik voksede op som barn.

»Men hvilket sted er dog bedre at begynde her i Vietnam end ved vores far og svigerfars barndomshjem i Hanoi. Den vietnamesiske kultur og særligt denne by betød så utrolig meget for ham livet igennem, og det var en stor oplevelse for både ham, Dronningen og os, da han under statsbesøget i 2009 kunne vise det flotte gule hus frem. Nu står vi her igen, og han vil være med i vores tanker de næste dage,« skrev Kronprinsparret på Instagram.

Kongehuset har besluttet, at Kronprinsparret ikke udtaler sig til pressen i dag. Det sker af hensyn til valget i Danmark, oplyser Kongehusets kommunikationsafdeling til B.T.